Värske uuring tõstis Tallinna lapsesaamise edetabelis esikolmikusse (1)

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Millised on need linnad maailmas, kus on värsketel vanematel kõige kergem? Tuleb välja, et üks neist on meie oma pealinn!

Vähemalt nõnda selgub värskest uuringust, mille korraldas ekspattide kogukonna kindlustusfirma William Russell. Selleks analüüsiti 50 linna ja võeti arvesse erinevaid tegureid, sealhulgas vanemapuhkuse pikkust ja hüvitise suurust, lasteaedade hindasid, viljakusnäitajaid ja turvalisust.

Esikohale rebis end tabelis Islandi pealinn Reykjavik, skoorides 7,28 punkti kümnest. Eriti kõrgeid punkte sai linn keskkonna ja turvalisuse kategooriates.

Teisele kohale jäi Kyoto (7,25 punkti). Selles Jaapani linnas on väga pikk vanemapuhkus isadele – hüvitist makstakse 52 nädalat. Kuid Kyoto pole ainus Jaapani linn, mis esiviisikusse mahtus – ka Fukuoka pressis end 7,10 punktiga nimekirja esiotsa.

Tallinn saab uhkeldada selles tähtsas nimekirjas pronksmedaliga (7,24 punkti). Eeskujuks tuuakse meie 166-nädalast makstud vanemapuhkust emadele – sellega oleme me ülejäänud maailmast jätkuvalt veel peajagu eespool, jäädes maha vaid Helsingist. Siin võiks veel ära märkida Seouli Lõuna-Koreas, kus makstakse kõige pikemat vanemahüvitist isadele (52,6 nädalat).

William Russelli rajaja Inez Cooper ütles, et nad otsustasid korraldada uuringu uute vanemate aitamiseks. «Me tahtsime anda perspektiivi, milline on lapsevanemaks olemise kogemus eri riikides,» ütles Russell. «Ootamatute kõrgete kulude ning kultuuriliste erinevuste vältimine muudab värske ilmakodaniku siia ilma tervitamise palju stressivaesemaks.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles