Kolmas nädal veganina: lõkkel valmistatud toidud on lihtsalt võrratud!

Naine
Copy
Lõkkel valmistatud boršš.
Lõkkel valmistatud boršš. Foto: Erakogu

28-aastane Elise võttis vastu väljakutse «10 nädalat veganluseni» ning tänaseks on ta vegan toitu nautinud juba kolm nädalat. Loe, kuidas tal möödunud läks ja millised on muljed.

Elise kirjeldab järgmiselt:

«Kolmas nädal oli mul väga huvitav ja erakordne, kuna nädala lõpu veetsin esimest korda elus veganina metsas. Ehk siis veetsime sõpradega kolm päeva Kollassaare metsaonnis – keset metsa väikeses majakeses, kus ei olnud isegi elektrit. Küll aga sai lõkke peal katlas väga häid toite teha.

Vürtsikas läätsesupp.
Vürtsikas läätsesupp. Foto: Erakogu

Hästi tore oli see, et kõik söögikorrad olid juba ette planeeritud nii, et ka mina ainukese veganina seltskonnas saaksin korralikult söönuks. Esimene toit reede õhtul oli kookospiimaga vürtsikas läätsesupp. Laupäeva hommikul tegime kaerahelbeputru ja päeval boršši. Õhtul tegime lõkke peal ise hot dog'i saiu, mida mina siis sain süüa lihtsalt ketšupi ja sinepiga, ilma vorstita. See oli ka ainuke kord, kui korraks mõtlesin, et võiks ju ka ühe hot dog'i süüa, aga siiski seda ei teinud.

Lõkkel valmistatud boršš.
Lõkkel valmistatud boršš. Foto: Erakogu

Kokkuvõtteks ütleks, et värskes õhus tehtud ja söödud toidud maitsesid ikka ülihästi! Huvitav oli ka see, et toitumisega seotud teemad tulid selle kolme päeva jooksul palju jutuks ja üldiselt oldi väga huvitatud veganluse teemast. Tahaks ka tänada kõiki soovitajaid «Jah, see on vegan!» grupist, kes andsid häid nõuandeid, mida võiks sellisele matkale kaasa võtta, nagu näiteks kaloririkas kaeraküpsis, kiirkaerahelbed ja vegan kiirnuudlid. 

Matkale kaasa võetud kaeraküpsis.
Matkale kaasa võetud kaeraküpsis. Foto: Erakogu

Kodus ollakse ka juba minu toitumisega väga ära harjutud. Vend saadab soovitusi toitudest, mida ta poes sildiga «vegan» näeb ja proovib ka ise väljas süües vegantoite. Elukaaslane tegi meile see nädal sojahakisest Bolognese kastet ja vegan paellat, ütles sealjuures, et temast on saamas vegankokk. Sõbrad on ka juba pigem harjunud ja on väga arvestavad sellega, et ma kõike ei söö. Samuti on sõbrad ja ka sõprade sõbrad saatnud soovitusi toitumise ja vitamiinide kohta, mida peaks nüüd juurde võtma ja ausalt öeldes on neid nii palju, et ma järgmise nädala eesmärgiks võtangi selle vitamiinide maailma uurimise.

Kodus valmistatud paella.
Kodus valmistatud paella. Foto: Erakogu

Väljakutse uudiskiri keskendus ka sellel nädalal vitamiinidele ja mineraalainetele, et keha saaks neid ikka piisavalt, kas siis toitudest või toidulisanditest. Näiteks kaltsiumit saaks piisavas koguses, kui süüa iga päev rohelisi lehtköögivilju või juua taimseid piimasid ja värskelt pressitud apelsinimahla. A-vitamiin tuleb näiteks porgandist, kõrvitsast, bataadist ja spinatist. Rauda saab kaunviljadest ja samuti rohelistest lehtköögiviljadest. Toidulisanditena soovitatakse juurde võtta oomega-3-rasvhapet ja D-vitamiini. Piisava proteiini koguse saab keha samuti kaunviljadest.

Väljas pole ma see nädal väga palju söönud. Kahel korral olid küll lõunaks ainukesed valikud Mustamäel Tehnopolis asuvad söögikohad Heliose söögituba ja lõunarestoran Mets. Mõlemas kohas oli taimseid sooja söögi valikuid pigem vähe (täpsemalt siis üks), aga korralikult söönuks sain ikka. Heliose söögitoas sain ahjukartuleid aurutatud köögiviljadega ja Metsas sain lillkapsa-kikerherne karrit. Tegelikult mulle täitsa meeldib see, et valikuid on vähe, kuna siis ei lähe aega valimise ja otsustamise peale, vaid siis lihtsalt sööd seda, mida on.

Lillkapsa-kikerherne karri.
Lillkapsa-kikerherne karri. Foto: Erakogu

Kolmanda nädala lõpuks on mul juba päris selge ja lihtne aru saada, mida võib süüa ja mida mitte. Sellel nädalal käisin ka ühel koolitusel, kus pakuti igasuguseid erinevaid suupisteid, nagu lõhesaiad ja jogurtikook, aga minule sobisid ainult melon ja ananass. Muidugi oleks ka tore, kui catering'i firmadel oleks alati toekam variant ka taimetoitlastele ja veganitele, aga mulle tundub, et alati on võimalik midagi leida. Samamoodi oli ka ühel hommikul lõunarestoranis Mets, kus alguses tundus, et hommikusöögi valikutest ei saa ma veganina küll midagi valida, aga lõpuks leidsin väga maitsva mango-spinati smuuti.

Suupiste koolitusel.
Suupiste koolitusel. Foto: Erakogu

Sellel nädalal on plaanis mõned põnevad käimised ja kokkamised. Kolmapäeval on plaanis minna Loomuse ja Taimsete Valikute korraldatud Tallinna vegan potluck'ile, reedeks on mult tellitud ühele peole vegan kaneelisaiakesed ja pühapäeval peaksin minema Tallinna Botaanikaaeda taimse piima päevale.

Lõpetuseks ka üks näide sellest, kuidas ka mina ei ole isegi väljakutse ajal ideaalne vegan. Tegin ükspäev omale kohvi, panin ilusti peale taimset sojapiima ja ka väikese törtsu Baileyst. Võtsin paar lonksu ja kusjuures maitsest sain aru, et midagi on nagu valesti, ja siis mulle köitis, et muidugi, Baileysele on ju isegi peale kirjutatud «The original Irish CREAM».»

Kui sinagi oled huvitatud veganlusest ja soovid selle maailmaga lähemalt tutvuda, siis liitu rahvusvahelise programmiga «10 Weeks to Vegan» ehk «10 nädalat veganluseni». Loomade eestkoste organisatsiooni Loomus ja Vegan Oureachi koostöös on nüüd võimalik veganväljakutse vastu võtta ka eesti keeles. Selleks tuleb rippmenüüs valida Eesti verisoon.

Programmiga liitumine on kõigile tasuta ning iga nädal saavad osalejad e-kirja koos soovituste ja nõuannetega. Osalejad lisatakse ka Facebooki gruppi, kus nad saavad teiste kaasteelistega jagada oma rõõmuhetki ja muresid. Liitu programmiga SIIN.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles