ELURATAS ⟩ Lihtne harjutus, kuidas oma elus inventuuri teha

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Sügisele lähenedes soovime sageli korda luua mitte ainult oma kirjutuslaual ja riidekappides, vaid ka hingesoppides.

Kui sa pole suvel aega leidnud, et oma elule pikemalt otsa vaadata, siis võib sul nüüd tulla soov seda teha. Selleks soovitavad Dailyhoro.ru eksperdid lihtsat harjutust nimega «Eluratas».

Selle harjutuse abil saad oma mõtteid ja tundeid organiseerida, iseennast mõista ning tõsta oma energiataset, et valmis olla ootamatusteks. See aitab sul ka tuleviku osas olla enesekindlam, nii kahtled sa endas vähem ning ei lase endal muutuda asjaolude ohvriks.

«Eluratta» harjutuse peamised eesmärgid on leida hetke põhiteema, panna paika eesmärgid, mõista paremini, mis su elus toimub. Võta seda kui mõtisklevat meditatsiooni. Harjutuse jaoks vajad rahulikku atmosfääri ja küllaldaselt aega. Kui võtad asja ette eriti põhjalikult, ei pruugigi sa ühe istumisega hakkama saada, vaid täidad sektoreid vähehaaval – ühel päeval paar, järgmisel paar jne.

«Eluratta» harjutus

Võta enda ette paber ja jaga see sektoriteks. Võid ka joonistada ringi (nn eluratta) ja jagada selle osadeks. Klassikaline skeem järgib kaheksat sektorit, kuid võid vajadusel lisada spetsiifilisemaid sektoreid.

  • Perekond: kui hea on su suhe lähedastega? Kas mõistate teineteist? Kas tunned õnnetunnet ja harmooniat?
  • Sõbrad: mida annavad sulle sõbrad, kes sind ümbritsevad? Kas nad pakuvad sulle tuge või hoopis naeruvääristavad sind? Kas toovad sulle positiivseid emotsioone või hoopis kurbust?
  • Töö: kas naudid oma tööd? Kas saad areneda? Oled sa õiges kohas? Kas sul on arenguks väljavaateid? Või teed sa asju vaid seetõttu, et oled kohustatud?
  • Tervis: kuidas end tunned? Mis on su võimalused? Kas on mingi suund, kuhu soovid areneda? Või oled sa väsinud ja nõrk?
  • Saavutused: sinu isiklikud rekordid ja saavutused, saavutatud eesmärgid.
  • Finantsid: sissetulekute suurus ja kvaliteet, finantsiline võimekus või, vastupidi, raskused
  • Eneseareng: mida tahad endas arendada, mida juurde õppida?
  • Eesmärk: kas tunned, et oled leidnud oma koha siin päikese all? Tead, milleks on sind siia maailma toodud? Või ei lähe su elu viisil, mida sooviksid ja alles otsid oma saatuse rada?

Sel viisil, neile küsimustele vastates, saad oma elu hetkeolukorrast väga hea ülevaate. Ole endaga aus, aga ole ka hell. Vaata otsa oma elu või isiksuse nendele osadele, mida saad muuta paremaks ja arendada, kuid ära unusta ennast ka kiitmast ja tunnustamast saavutuste eest, mida oled juba suutnud korda saata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles