VIDEO. Kirglik ja kirev moeplahvatus

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Kolm talenti: Karl Artur Korsar, Karl-Christoph Rebane ja Sandra Luks. Mis saab siis, kui kohtuvad värvipomm, moemäss ja sadomasomaailm?

Moepublik saalis ahhetab päris sageli: «Heldeke, kust ta küll niisuguse idee peale tuli? Mis küll selle moelooja sisemaailmas toimub?» Suure sammu sellele salapärasele loovlaborile lähemale saab teha moenäitusel. See on mitmes mõttes ideaalne formaat võimsat moeelamust nautida – iga asja saad uurida nii pikalt, kui ise soovid. See võimaldab tabada pisimaidki detaile. Vaataja saab sõna otseses mõttes moega vahetult kontakti ja seeläbi palju lähemalt tuttavaks ka autoriga. Ainus oht moenäituste puhul on see, et kui autor on fassaadlik ja kui lavaliste efektide varjus vilistab vaid tuul, näeb selle näitusel kohe läbi. Seda mahlakam ja mõnusam on aga süveneda talentidesse, kelles on nii hulljulgust, sisu kui säravat originaalsust.

Karl Korsari mustriimpeerium. FOTO:
Karl Korsari mustriimpeerium. FOTO: Foto: Kristina Herodes

Moenäitus «Sümbioos»

Evald Okase majamuuseumi 3. korrusel

Avatud kuni 5. septembrini 2021

Disainerid: Karl Korsar, Karl Christoph Rebane, Sanda Luks

Kuraator Karin Kiigemägi

Sandra Luksi käekott FOTO:
Sandra Luksi käekott FOTO: Foto: Kristina Herodes

Moenäitus «Sümbioos» paneb ühte patta kolme väljapaistva moelooja maailmad. «Näitusel on esitletud kolme noore kunstniku, Karl Artur Korsari, Karl Christoph Rebase ja Sandra Luksi sümbiootiline suhe oma loominguga,» räägib näituse kuraator Karin Kiigemägi, keda moeringkonnad varasemast tunnevad ka ERKI moeshow’de hingena. «Näituse kontekstis tähendab sümbioos kunstniku ja tema ellukutsutud loomingu positiivset kooseksisteerimist, kahe eri liigist organismi mõlemale kasulikku ja möödapääsmatult vajalikku kooselu. Ja ma ei lähtunud seda näitust ellu kutsudes mingitest reeglitest, vaid sellest, mis mind ennast kõnetas ja vaimustas!»

Karl Korsari looming. FOTO:
Karl Korsari looming. FOTO: Foto: Kristina Herodes
Karl Korsari veealusest maailmast inspireeritud külluslik galakleit. FOTO:
Karl Korsari veealusest maailmast inspireeritud külluslik galakleit. FOTO: Foto: Kristina Herodes

Karl Artur Korsar

juhatab külastaja elurõõmust pulbitsevasse mustrimaailma. Tema signatuurprindid, mis juba ka Eesti piiridest kaugemal loojale nime teinud, leiab nüüd ka mööblikangastelt. Vaatad ja imetled – suurel pinnal saab muster ideaalselt sõna! Selline diivan täidaks mängleva kergusega nii ruumi aktsendi kui kunstiteose rolli.

Saateks värviküllased moelavastused. Noor kunstnik usub minimalismi kui filosoofiasse, kuid tema puhul tähendab see midagi erakordselt põnevat.

Karl-Artur Korsari kunstikontol on EKA tekstiiliharidus, töökogemus Londonis, Melbourne'is ja Sydneys, aasta noore tekstiilikunstniku preemia ja TFW publikulemmiku tiitel. Korsar töötab koos õe Hannaga, jagades end Berliini ja Tallinna disainimaastike vahel ning vedades rahvusvaheliselt edukat moemärki The Korsars.

Sandra Luksi kleit ja kaelakott. FOTO:
Sandra Luksi kleit ja kaelakott. FOTO: Foto: Kristina Herodes
Sandra Luksi futukingad FOTO:
Sandra Luksi futukingad FOTO: Foto: Kristina Herodes
Sandra Luksi liikuva pealispinnaga vargakindel kott FOTO:
Sandra Luksi liikuva pealispinnaga vargakindel kott FOTO: Foto: Kristina Herodes

Sandra Luks

teab, kuidas end moekaardile märkida – temaväärilist uljust kohtab harva! Tema bravuurikad viited sadomaso-, fetišimaailmale ja futurismile, kuraasikad vormid, rajud materjalivalikud. Sandra ei karda panna inimesi oma varjatud poolega silmitsi seisma. Kuid näitusel saab selgeks veel üks tahk Luksrude aksessuaari- ja moeimpeeriumist: Sandra on ulmeline perfektsionist! Kui idee nõuab tehnoloogiat, mida seni olemas pole, ei painuta see disainer ideed, vaid leiutab uue tehnoloogia.

Sandra Luksil on EKA moedisainiharidus, magistriõpinguid jätkab ta aksessuaari erialal. Praktiseerinud New Yorgis nahakunstniku Anthony Luciano juures ning arendab uljast aksessuaarimärki Luksrude.

Karl-Christoph Rebase enneolematud ülikonnad. FOTO:
Karl-Christoph Rebase enneolematud ülikonnad. FOTO: Foto: Kristina Herodes
Karl-Christoph Rebase filigraanne pärlikrae. FOTO:
Karl-Christoph Rebase filigraanne pärlikrae. FOTO: Foto: Kristina Herodes

Karl-Christoph Rebane

on Eesti moeareeni poeetiline lammutaja. Esimestest lavasammudest saati sai selgeks, et tema moemaailm on täiesti teistsugune kui siinmail varem nähtud. Tundlik ja õrnahingeline, samas paljastav ning kõiki reegleid rikkuv. Taaskasutus täiesti teisel viisil, kui keegi teine on pakkunud. Näitusel saab süveneda Christophi uskumatult detailirikkasse maailma – kuidas kokku korjatud konfetid on ükshaaval kangale triigitud, metsa alt nopitud padrunikestad kleidiks liidetud või tuhandetest pärlitest sünnib müstiline krae. Esemed eri kollektsioonidest räägivad kõik samas, eksimatult äratuntavas autori stiilikeeles.

Karl-Christoph Rebasel on EKA moedisaini haridus, sügisest jätkab ta moekunsti magistrantuuris.

Noore talendi kontol on festivali Estonian Fashion võit, edukad ülesastumised International Young Designers Contestil, ERKI moeshow’l. Christoph on avaldanud luuleraamatud «Artokraatia», «TE-MA». Loomingus keskendus ainueksemplaridest autorikollektsioonidele.

Karl-Christoph Rebase massiivne punane jakk. FOTO:
Karl-Christoph Rebase massiivne punane jakk. FOTO: Foto: Kristina Herodes

Laetud! See on esimene sõna, mis näitusele koondatud ideed kokku liidab. Kolm talenti on igaüks silmapaistev täiesti omal viisil ning sõuab omas suunas. Kuid on ka ühendavaid jooni – julgus piire ületada, täiesti oma maailma luua ning valjuhäälsus kõige paremas mõttes. Ükski neist loojatest ei kavanda mõõdukat minimalismi, milles märkamatuks jääda. Vastupidi, kui juba mood, siis olgu see saja meetri pealt pilkupüüdev ning elamus, mis pikaks ajaks vaataja kõvakettale sööbib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles