ÜLEVAADE ⟩ Need riigid on endiselt Covid-19 vabad (1)

Naine
Copy
Tonga.
Tonga. Foto: Shutterstock

Vaatamata sellele, et koroonaviirus on maailmas poolteist aastat möllanud, leidub siiski veel selliseid riike ja autonoomseid territooriume, mis on jäänud Covid-19 viirusest puutumata. Üldiselt on need muust maailmast eraldatud ja hõredalt asustatud Vaikse ookeani saared, kirjutab trip.ee.

Järgnev nimekiri toetub Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetele. Kuigi nimekirjas on ka Türkmenistan ja Põhja-Korea, kus pole ametlikult registreeritud ühtegi nakatumisjuhtu, on seda ülima salastatuse ja vaba meedia puudumise tõttu võimatu kinnitada. Türkmenistanis, kus Covid-19 juhtumid on riigisaladus, on vaktsineerimine tehtud karmilt kohustuslikuks kõikidele täiskasvanud inimestele.

Osa nakatumisteta riike, kus turism on oluline sissetulekuallikas, on leidnud, et täielikku eneseisolatsiooni on kergem taluda kui turismidollarite kadumist. Nende hulka kuuluvad näiteks Cooki saared ja Palau. Mõnes riigis, näiteks Niues, pole turismi kunagi eriti olnud ja riigi sulgemine elurütmi suuremat ei muuda.

Foto: WHO

Eraldatus ja väiksus loovad Covid-19 vastu küll eelise, kuid ei taga viirusevabadust. Näiteks Fidžist kirdes asuval Prantsusmaa ülemereterritooriumil Wallis ja Futunal, kus elab ainult 12 000 inimest, on tänaseks registreeritud 454 nakatumisjuhtu. Kuna selle piirkonna ja muu maailma vahel liiguvad inimesed rohkem, levis viirus märtsis 2021 ka sinna. Vaid nelja päevaga registreeriti 55 nakatumisjuhtu.

Kohati on riigi sulgemisega kaasnenud ootamatud kõrvalnähud. Näiteks Tongal, kuhu välismaalasi alates märtsist 2020 ei lubata, on plahvatuslikult kasvanud koerte arv. Kui varem käisid Tongal koeri steriliseerimas Uus-Meremaa veterinaarid, siis peale välismaalastele piiride sulgemist steriliseerimist enam ei toimu. Arvatakse, et ainuüksi Tonga suurimal saarel Tongatapul, kus elab 75 000 inimest, on praegu juba rohkem kui 20 000 koera.

Foto: Google Maps
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles