Väga oluline põhjus, miks ei tohiks «igaks juhuks» ja liiga tihti pissil käia

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Kui me olime väikesed, siis tõenäoliselt ütlesid meie vanemad enne pikemat autosõitu meile, et igaks juhuks tuleb pissil enne ära käia. Tegelikult on tegemist ühe väga kahjuliku soovitusega.

Miks see nii on? Vaagnapõhjalihastega tegelev arst Alicia, kes TikTokis kasutab nime @scambledjam, selgitab asja lähemalt.

«Kui sa lähed iga kord pissile enne majast väljumist, olgu siis tegemist kiire asjaajamise või muuga, siis sisuliselt saadad sa oma kehale signaali: pissida tuleb tihedamini,» räägib ta.

Arst selgitab, et meie põiel on nö kolm erinevat tunnetustaset. «Esimene tase on nn teadlikkustase – et põies on uriini. Teine tase hoiatab, et võiks tualettimineku peagi plaani võtta,» õpetab Alicia ja joonistab ka skeemi, mis asja lihtsalt selgeks teeb (vaata alt videost). «Kolmas tase on paanikanupp, mis teatab, et kohe-kohe hakkab paak üle ajama!»

Kui aga korduvalt käia pissil «igaks juhuks», ilma et põis oleks saatnud päriselt signaali, et minna on vaja, siis õpetab see su aju liigutama taset allapoole. See tähendab, et sa hakkadki tundma pissihäda palju varem, siis, kui su põis pole pooltki veel täis.

Reeglil on muidugi ka erandid. «Kord enne voodisse minekut pissil käia on okei,» ütleb Alicia. «Enne ja pärast seksi – muidugi. Ja kui oled autos rohkem kui tunni, siis okei, mine käi ära. Aga tegelikult on väga turvaline pissil käia ja avalikes tualettruumides...»

Vaata Alicia videot ja saada see lugu sellele ühele sõbrannale (meil kõigil on ta olemas!), kes käib koguaeg pissil :)

@scrambledjam

Reply to @user5654475686049 this is part of overall bladder retraining so we are also using urge control strategies alongside things like this

♬ original sound - Alicia, PelvicPT Doc
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles