Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Põhjused, miks peaksid sagedamini mandlitega maiustama

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Mandlid kubisevad proteiinist ning mõjuvad südame tervisele suurepäraselt. Tuleb välja, et viljadel on veelgi tervendavaid omadusi, millest vähesed on teadlikud.

Indias Mumbai linnas jälgiti uuringu käigus 275 noore inimese mandlite tarbimist ning selle mõju ainevahetusele. 16–25-aastastel osalejatel oli tuvastatud prediabeet. Prediabeet on metaboolne sündroom, mida iseloomustab kõrgenenud veresuhkru tase. Uurijad tahtsid jõuda selgusele, kas mandlite tarbimine toetab nende inimeste ainevahetust, kirjutab MindBodyGreen.

Osalejad jagati kahte rühma: ühele grupile anti iga päev 56 grammi mandleid ja teisele anti vahepalasid, mis olid valmistatud nisu- ja kikerhernejahust, soolast ning India vürtsidest. Peale väikeste muudatuste toitumises tehti kõike muud vanaviisi. Uuring kestis 90 päeva. Katse lõppedes selgus, et mandleid tarbinud noortel langes nii glükosüülitud hemoglobiini kui ka kolesterooli tase. Hea kolesterooli tase seevastu tõusis. Ühtlasi taandusid põletikunäitajad.

Tagasi üles