Uued tõendid viitavad, et Djatlovi kuru õnnetus võis olla lavastatud

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
Nõukogude uurijad 1959. aastal Djatlovi grupi kadumist uurimas.
Nõukogude uurijad 1959. aastal Djatlovi grupi kadumist uurimas. Foto: By Anonymous / Soviet investigators - "Mysterious Deaths of 9 Skiers Still Unresolved", Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11703788

Jekaterinburgis on üleval kurikuulsa Djatlovi grupi traagiliselt lõppenud ekspeditsioonile pühendatud näitus. Näituse korraldaja sõnul on aga mitmeid tõendeid, mis viitavad, et tragöödia võis olla lavastatud.

Veebruari esimestel päevadel 1959. aastal surid üheksa Venemaa matkajat teadmata põhjustel Uurali mägedes. Gruppi juhtis Igor Djatlov ja matkajad olid end ööseks laagrisse sättinud. Mis täpselt juhtus, on seniajani suure küsimärgi all, kuid kui seltskond leiti, olid nad telkidest end välja lõiganud ja püüdnud põgeneda. Kõik hukkusid.

Nõukogude võimud tõid surmapõhjusena välja alajahtumise, kolm matkajat olid surnud füüsilise trauma tagajärjel. Venemaa avas juhtunus selguse saamiseks uue uurimise 2019. aastal ja juulis 2020 esitati tulemused: õnnetuse põhjustas laviin. Matkajad olid sunnitud ootamatu lumelaviini tõttu telkidest põgenema, kuid kuna nähtavus oli halb ja nad polnud piisavalt riides, suridki nad alajahtumisse. Ka 2021. aastal avaldatud uuring kinnitas, et põhjuseks võib olla teatud tüüpi laviin, mis sellised vigastused põhjustada võis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles