Armastus mõjutab meie tervist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valentinipäev on peagi saabumas ning mõtted lähevad armastusele üha sagedamini. Teadlaste sõnul mõjutab armastus muu seas ka meie tervist.  

Ameerika teadlased vaatlesid mitmes väikses uuringus seoseid armastuse ja stressi ning armastuse ja truudusetuse vahel. Samuti analüüsisid nad «kulusid-tulusid», kui öeldakse «Ma armastan sind», kirjutas huffingtonpost.com.

Ühes uurimuses vaadeldi 34 paari, kelle stressihormooni kortisooli taset mõõdeti enne ja pärast üksteisest eraldamist. Paarid ei näinud üksteist neli kuni seitse päeva. Uurijad leidsid, et kui paarid olid füüsiliselt üksteisest eraldatud, siis nende stressihormooni tase tõusis ning nad said halvemini magada.

«Uurimistulemused aitavad mõista, kuidas ja miks on pikaajalised romantilised suhted tervisele head,» ütles Utahi ülikooli uurija Lisa Diamond. Samuti jõudsid uurijad järeldusele, et armastus toob inimeses välja võistlusliku külje. Florida ülikooli uurijad leidsid, et mida tugevam on inimese armastus oma kaaslase vastu, seda agressiivsemalt ta võimalike rivaalidega käitub.

MIT Sloan juhtimiskooli uurijad leidsid aga, et see, millal esimest korda partnerile armastust avaldatakse, tugineb kulude-tulude analüüsil. Samuti avastasid nad, et mehed ütlevad tõenäolisemalt esimesena, et nad armastavad oma naist.

«Millal ja miks me väljendame romantilist armastust, on juhitud sügavalt juurdunud motivaatoritest, mida saab selgitada majandusliku mõtlemisega.» ütles uurija Josh Ackerman, kelle uurimus avaldati eelmisel aastal ka ajakirjas Journal of Personality and Social Psychology.

Varasemad uurimused armastusest ja tervisest on samuti näidanud nende omavahelist positiivset seost. Nimelt kirjutas ABC News uurimusest, mille kohaselt oli abikaasa või elukaaslasega koos elavatel inimestel madalam vererõhk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles