Rannahooaeg on alanud ja inimesed veedavad parema meelega aega valgel rannaliival peesitades, kui umbses kontoris töötades. Kuna suvi on alles alguses, tasub meelde tuletada päikesekaitse- ja nahahoolduse põhitõed. Proviisor Anne-Mai Rogenbaum ja dermatoloog Elo Kuum õpetavad, kuidas suve tervist kahjustamata nautida!

Dermatoloog Elo Kuum (Fertilitase erakliinik, The Health Clinic) selgitab, et päikesekiirgusel on nahale lühi- ja pikaaegsed mõjud. Tema sõnul kahjustavad nahka nii UVB- kui UVA-kiired, kuid ka nähtav ja infrapuna valgus. «Kohene ja nähtav päikesekahjustuse tunnus on päikesepõletus, mida põhjustavad UVB-kiired (290–320 nanomeetrit),» räägib dermatoloog. «UVB-kiired kahjustavad nii nahka kui veresooni – nahk muutub hapramaks ning võib paiguti omandada punaka tooni.» UVB-kiired mõjutavad oluliselt ka nahavähi teket.

Pikemaaegseid mõjusid põhjustab Elo Kuuma sõnul UVA-kiirgus (320–400 nm), mis on eelkõige seotud naha vananemisega, kuid pärsib ka immuunsüsteemi ja soodustab nahavähi teket. «Päikesekiirguse mõjul aeglustub rakkude paljunemine ning saavad kahjustada sügavamal nahas paiknevad valgud kollageen ja elastiin,» räägib nahaarst. «Selle tulemusel muutub nahk aja jooksul kuivaks ja tuhmiks, kaotab elastsust, hakkab kestendama ning tekivad kortsud.» Nahatoon võib muutuda ebaühtlaseks ning tekivad nn solaarlaigud, mis on rahva seas tuntud ka maksalaikude nime all.

Kommentaarid
Copy