Lugeja küsib: kas tööandja tohib küsida, kas ja millise vaktsiiniga mind vaktsineeriti? (1)

Naine
Copy
Viimase ööpäeva jooksul manustati 6751 vaktsiinidoosi, vaktsineerimisi on tehtud kokku 522 224 inimesele.
Viimase ööpäeva jooksul manustati 6751 vaktsiinidoosi, vaktsineerimisi on tehtud kokku 522 224 inimesele. Foto: Shutterstock

Lugeja küsib: Töötan klienditeeninduse ettevõttes. Meil on kasutuses nii maskid, desinfitseerimisvahendid kui klaasid, mis eraldavad teenindajaid leti ääres klientidest. Enamik meie teenindajatest on juba vaktsineeritud, kuid tööandja küsib nimeliselt, kes on vaktsineeritud ja millise vaktsiiniga. Kas tööandja tohib seda küsida?

Vastab Kaire Saarep, Tööinspektsiooni ennetusosakonna juhataja:

Tööandja võib töötajalt küsida andmeid, mille vastu on tal õigustatud huvi. Tööandja tahe tagada ohutu keskkond nii töötajatele kui asutust külastavatele klientidele on arusaadav. Samas peab tööandja isikuandmete töötlemisel jälgima minimaalsuse printsiipi – nii palju kui vaja, nii vähe kui võimalik. See tähendab, et pole õigustatud küsida andmeid, mis pole töö sujuvaks toimimiseks vajalikud.

Töökeskkonna ohutuse tagamisel koostab tööandja esmalt riskianalüüsi, mille bioloogiliste ohutegurite osa täiendab koroonaviiruse leviku tõttu. Seejärel hindab tööandja, millised meetmed tuleb ohu korral kasutusele võtta, näiteks maskide kasutamine, pidev kätepesu ja/või desinfitseerimine, klaassein teenindajate ja klientide vahele jne. Kui meetmed on piisavad, siis täiendavalt vaktsineerimise nõuet ei kehtestata.

Kui vaktsineerimise nõuet pole kehtestatud, siis ei ole tööandjal ka õiguslikku alust küsida töötajatelt, kas nad on vaktsineeritud. Lisaks ei ole tööülesannete täitmise seisukohalt kuidagi oluline, millise vaktsiiniga on töötaja vaktsineeritud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles