Esimese pandeemia-aasta järel on selge, et koroonaviirus on mõjutanud meid eluvaldkondades, mille peale esmajärjekorras ei tulekski. Kui piiluda eestlaste magamistuppa, siis võiks ehk eeldada, et vähem on juhusuhteid (ja seega ka sugulisel teel levivaid haigusi), kuid Tartu Ülikooli Kliinikumi androloogiakeskuse arst dr Kristjan Pomm toob välja, et kriisiga on kaasnenud ka seksuaalhäired.

Pommi sõnul on kindlasti tema juurde jõudnud tänu olukorrale natuke vähem mehi, samas on tänu kaugkonsultatsioonidele telefoni teel, mille hulk eelmisel aastal tõusis, patsientide koguarv jätkuvalt väga kõrge. Pomm arvab, et nii mõnigi tervisemure, mida inimesed endal kahtlustada võivad, on jäänud diagnoosimata – inimene lihtsalt pole leidnud teed arsti juurde või on ta minekut kriisi tõttu edasi lükanud. Mida ta aga on näinud: kui laastavalt on mõjunud pandeemiast tekkinud stress meeste seksuaaltervisele.

«Stressi ja pinget on ühiskonnas väga palju,» tõdeb Pomm. «Selliste elualade inimesed, mida koroonaviirus on väga mõjutanud, on väga pinges ja sellest tekivad erinevad seksuaalhäired.»

Kommentaarid
Copy