Tosin räpast saladust, mida iga ema teab

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Emadepäev on jäänud selleks aastaks seljataha, kuid ema olemine on igapäevane väljakutse. Muidugi on vanemlus imeline ja pakub palju, samas teab iga ema, et on palju räpaseid pisiasju, millest kõva häälega eriti rääkida ei armastata.

Vahel on neid tõdesid ehk endalegi raske tunnistada ning nii võib tunduda, et vaid meie oleme hädas, vaid meie laps käitub vahel võimatult ja teised saavad ju nii hästi hakkama. Kaunid fotod, mida me kogume perekonnaalbumitesse ja armastame postitada sotsiaalmeediasse varjavad koledat tõde – et emaduse argipäev võib olla kakane, ilane, lärmakas ja frustreeriv.

«Emad teavad palju,» kirjutab Dr Audrey väljaandes PS. I Love You. «Me alustame null-teadmistega, kuid nullist sajani areneme me kiirelt. Me teeme, mida peame tegema, et hakkama saada. Me teame, et see pole alati ilus. Iga täiuslikult poseeritud foto taga on palju räpaseid tõdesid.»

  1. Beebi «plahvatab» alati siis, kui sa seda kõige vähem ootad. Plahvatuslik kaka, projektiiloksendamine, ilajõed... Beebi valib kõige ebasobivama ja avaliku hetke, et sulle neid imelisi kingitusi pakkuda.
  2. Sa õpid pähe täpse arvu samme, mille pead tegema beebi toast kööki. See on ilmselt ellujäämistehnika. Pärast oma kolmandat kesköist teekonda kööki, kust pead haarama pudeli, luti, köharohu vmt, õpib su keha oma kurnatusest ning viib su autopiloodil kuhu vaja.
  3. Sa tunned oma lapse huilge, kiljatuse või nutu une pealt ära. Ja sa tead täpselt, millise tämbriga helile pead sa kui kiiresti reageerima.
  4. Sa oled valmis maadlema ninasarvikuga, et oma last kaitsta. Või vihase krokodilliga. Või Bruce Leega, kui on vähegi oht, et ta teeb su lapsele liiga.
  5. Iga normaalse ema kohta, keda sa kohtad, kohtad sa üht täielikku troppi. Universum paistab arvet pidavat, sest iga kord, kui keegi su kasvatusmeetodeid häbistab, maha teeb või su suunas silmi pööritab, kohtad sa mõnda ema, kes on täiega lahe ja sinu võnkega.
  6. Iga usaldusväärne lapsehoidja on väärt kullahunnikut. Ja sa oled valmis talle kullakangides maksma, kinnitades talle, kui väärtuslik ta on.
  7. Igal lapsel on omad plussid ja miinused. Nagu inimestega ikka – meil on nõrgad ja tugevad küljed. Ükski laps pole täiuslik ja igaüks areneb erineva kiirusega. Ära põe, jaga oma teekonda. Teised emad oskavad aidata ja toeks olla.
  8. Sa mõistad, et iga laps võib olla täielik väike sitaratas. Isegi sinu oma. Mõnikord: eriti sinu oma.
  9. Need vanemad, kes arvavad, et nende lapsed on täiuslikud, on idioodid või valetajad. Või siis elavad mingis paralleelreaalsuses. Pole olemas täiuslikke lapsi, pole olemas täiuslikke vanemaid.
  10. Lapse kasvatamine maksab kohutavalt palju. Kõik maksab kohutavalt palju raha, mõnel päeval sa mõtled, kas töötad ainult selleks, et kogu raha anda ära lasteaeda või hoidjale.
  11. Su ema oli targem, kui sa seni mõistsid. Nüüd sa tead.
  12. Sa ei ole kunagi täiuslik ema. Ja tead, mis? See on okei. Kui sa pole täiuslik, siis sa teedki emaks olemise tööd juba täiuslikult hästi. Sa kindlasti paned pange ja sa kindlasti teed midagi õigesti – sageli, enamasti sama viie minuti sees. Parim on võtta vabalt, anda alla ja panna vastu kiusatusele täiuslikult hakkama saada.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles