Kui tihti peaks voodipesu pesema?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Öeldakse, et inimene veedab kolmandiku oma elust magades, mis tähendab, et veedad suure osa oma ajast voodis. See omakorda tähendab, et voodi peaks olema hästi hoolitsetud ja puhas paik, kirjutas symptomfind.com.

Meie linade vahel hakkavad vohama kõiksugused elukad, kui elementaarne puhtus pole tagatud. Lisaks ebamugavustundele, mida see mõte endaga kaasa toob võivad uued voodielanikud tekitada probleeme ka sinu tervisele!

Mis on su linade vahel?

Kui vaadata linu mikroskoobi all, siis võid olla väga üllatunud ja ka paanikas sellest, mida näed. Peaaegu igas voodis on tolmulestad, mis toituvad surnud naharakkudest. Need väikesed elanikud sünnivad, elavad ja surevad voodis, milles magad. Ainus viis nende eemale hoidmiseks on linade regulaarne pesemine! Tolmulestad võivad tekitada allergiat või isegi alandada immuunsüsteemi.

Kuid tolmulestad pole ainsad, millega oma voodit jagad:

Surnud naharakud – su keha langetab umbes miljon naharakku päevas ning osa neist kukub ära magamise ajal. Kahjuks on surnud naharakud mõnusad snäkid tolmulestadele.

Õlid – su keha eritab loomulikke õlisid ajal, mil magad. Sõnadetagi on selge, kuhu need õlid jäävad – eks ikka linade vahele.

• Higi – kui magades on liiga palav, siis hakkab keha jahutamiseks higistama ning kleepub voodilinade külge.

Kehamahlad – sülg, veri, uriin ning muud kehavedelikud maanduvad kõik su voodipesule.

Toiduosakesed – kui armastad voodis nosida, siis tea, et purukesed jõuavad ka linadele, mida meelsasti söövad erinevad putukad.

Kui sageli tuleks voodipesu pesta?

• Kui pesed oma linu korra kuus, siis sellest ei piisa putukate ja bakterite eemale peletamiseks. Linu tuleb pesta vähemalt üle nädala, kuid ideaalne oleks igal nädalal.

• Oluline on pesta ka padjapüüre, kuid seda võib teha harvemini. Padjad võivad olla koduks hallitusele, pärmile ja bakteritele, mis võivad põhjustada kõhulahtisust, astmat või bronhiiti. Kui oled padjapüüri pesemise tõeliselt kauaks ajaks unustanud, siis võid kaaluda lausa selle ära viskamist!

• Kui hoolitsed kellegi eest, kes on haige, siis peaksid proovima pesta linu iga päev, et olla veendunud haige lamamisest tõeliselt puhaste linade vahel. Kui linu ei saa igapäevaselt pesta, siis proovi neid iga paari päeva tagant vahetada, kuid vaheta kindlasti ka padjapüüri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles