24-aastane Mari on depressioonis: ma pole juba mitu kuud sõpradega näost-näkku suhelda saanud (1)

Naine
Copy
Eestis on välja töötatud vabatahtlike panusel põhinev vaimse tervise nõustamisteenus.
Eestis on välja töötatud vabatahtlike panusel põhinev vaimse tervise nõustamisteenus. Foto: Shutterstock

Isoleeritus, pikalt kodus viibimine, sotsiaalse elu puudumine on kindlasti mõjutanud paljude noorte enesetunnet ja meeleolu. Ühtäkki kirev seltskondlik elu on nüüd pea aasta olnud totaalses seisakus.

Nõu, kuidas oma vaimset tervist keerulisel ajal toetada, saab tasuta veebinõustamiselt Vaimse tervise nõustamine. Veebinõustamine on mõeldud inimestele alates 27. eluaastast, kuid sinna saavad pöörduda kanooremad.

24-aastase Mari* lugu:

«Ma tunnen, et olen depressioonis. Ma pole saanud sõpradega näost-näkku suhelda pea kuid. Hetkel olen töötu, mistõttu ma ei käi kodust ka väljas ja sõltun majanduslikult vanematest, kelle juures ma elan.

Enne koroonakriisi suhtlesin sõpradega ja kohtusin nendega väga aktiivselt, nüüd aga saame kokku vaid läbi arvutiekraanide. Tunnen, kuidas veebis suhtlemine mulle üldse ei sobi. See ahistab mind, eriti siis kui kaamerad on välja lülitatud ja ainult kirjutatakse.

Vanemad toetavad mind küll materiaalselt, kuid siiski ei saa ma kõigele kulutada, millele soovin. Tunnen, et olen vanemate kontrolli all ja ei saa tunda end vabalt.

Ma ei näe olukorrast väljapääsu ja tunnen end selles maailmas ebavajalikuna.»

*Nimi muudetud

Mari lugu on üks tüüpiline näide noore inimese mõtetest, kes on COVID piirangutest väsinud ja tunneb, et ta ei jaksa selle olukorraga toime tulla. Vaimse tervise nõustamisel sai Mari oma loo ära rääkida ja spetsialistilt tuge ja nõu, kuidas olukorraga leppida ja edasi liikuda. Mõeldi koos, milline võiks olla lahendus, mis teda toetaks. Mida talle meeldiks teha. Järgmistel vestlustel juba uuriti, kas ta tegi eelmine kord kokkulepitud tegevusi, käis õues, kirjutas oma mõtteid ja tundeid päevikusse jms. Iganädalastel veebikohtumistel räägiti edusammudest, tagasilöökidest ning meeleolu ja enesetunde muutumisest.

Lisainfo:

Hetkel saab vaimse tervise alast abi otsida muuhulgas näiteks kriisiabi liinilt, ohvirabi liinilt kui ka riiklikust arstiabi võrgust, kuid käesoleva kriisi mõõtmeid arvestades ei pruugi olemasolevad võimalused tegelikku abivajadust katta. Seetõttu on Eestis välja töötatud vabatahtlike panusel põhinev vaimse tervise nõustamisteenus.

Projektis teevad kaasa Eesti Psühhiaatrite Seltsi noorpsühhiaatrite sektsioon, Peaasi.ee meeskond, VAAB (vabatahtlike andmebaas) ja Sotsiaalkindlustusamet, lisaks kaasatakse jooksvalt erinevaid eksperte.

Tasuta veebinõustamine käivitus juba 2020. aasta juuni keskel ning on mõeldud üle 27-aastastele inimestele ning on kättesaadav kõikjal Eestis. Abivajajad ja -pakkujad viiakse kokku peaasi.ee lehel loodud broneerimissüsteemi. Nõustamised toimuvad üle videosilla, et tagada inimeste ohutus pandeemia ajal. Mais avatakse ka tasuta telefoniliin ja chat-nõustamine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles