Moskva toitumisteadlane hoiatab: kasemahl võib olla ohtlik!

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Marianne Loorents / Postimees

Kasemahl on meie kandis armastatud kevadine turgutaja, kuid nagu enamiku asjadega siin ilmas, võib ka sellega liialdamine olla ohtlik.

RIA Novosti vahendab Moskva terviseametniku ja toitumisteadlase Antonina Starodubova hoiatust, et kasemahlaga liialdamisel võivad olla kurvad tagajärjed.

Kasemahla kogumise aeg on üsna lühike, alates märtsi lõpust kuni aprilli lõpuni või mai alguseni, kui puu on lehte läinud. Kasemahlal on palju kasulikke omadusi – selles on looduslikke suhkruid, orgaanilisi happeid, mineraale (kaalium, magneesium, B-vitamiin, C-vitamiin) ja tanniine. Liiale ei tasu aga joogiga minna.

Starodubova sõnul on kõige parem juua päevas klaas või kaks värskelt korjatud kasemahla ning kindlasti tuleb vältida mahlalaskmisel puid, mis asuvad maantee lähedal või linnas.

«Kasemahla liigne tarvitamine võib viia seedeelundkonna häireteni ning põhjustada gaase ja väljaheidete ebaregulaarsust,» hoiatab ekspert. «Lisaks võib kasemahl põhjustada allergilisi reaktsioone, eriti lastel ja inimestel, kes juba on allergiatele vastuvõtlikud.»

Toitumisteadlane selgitas, et jooki on raske ka säilitada, kuna see võib juba päevaga fermenteeruma hakata. Looduslikus kasemahlas on suhkruid minimaalselt (umbes kaks grammi saja milliliitri kohta). Poeletilt leitav kasemahl sisaldab suhkruid säilituseesmärgil märksa enam ja see lisatakse sinna pärast pastöriseerimist. Nii et ka seda tuleb joomisel silmas pidada.

«Kui sa valid kasemahla poeletilt, siis pööra kindlasti tähelepanu suhkrusisaldusele,» paneb Starodubova kõigile südamele. «Liigne suhkrurikaste toitude ja jookide tarbimine toob kaasa ülekaalu ja sellega seotud haigused.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles