Setomaa ärimees tahab mustade sõstardega maailma vallutada

Marju Ränk
, Sõbranna tegevtoimetaja
Copy
Setomaa ärimees Margus Timmo.
Setomaa ärimees Margus Timmo. Foto: Kuvatõmmis Kuuuurijast

Tänases «Kuuuurijas» räägiti lugu sellest, kuidas setud kavatsevad musta sõstraga maailma vallutama minna. Ärimees Margus Timmo ei varja, et oleks väga tore, kui kogu Setomaa oleks mustasõstrapõõsastega kaetud.

Juba mõnda aega sahistatakse Setomaal sellest, kuidas üks kohalik ärimees üritab mustade sõstardega maailmas suurt raha kokku ajada. Kohalike sõnul on Setomaa viimaste aastate jooksul täitunud mustasõstrapõldudega ja inimesed võivad vaid oletada, milliseid summasid marjaäriga kokku aetakse. Mõne sõnul on Setomaal lahti läinud lausa mustasõstrahullus!

Margus Timmo on Setomaalt pärit ettevõtja, kes on aastaid tagasi pidanud hobuseid ja talle kuulub ka hotell. Viimastel aastatel on mees aga musti sõstraid kasvatanud. «Viis aastat olen juba kasvatanud,» viitab Timmo 43 hektari suurusele maalapile. Ta lisab, et musta sõstart on tegelikult väga lihtne kasvatada, sest üks põõsas kannab marja mitu aastat.

Ärimees ei kasvata marju üksi, vaid kutsub ka teisi sellega raha teenima. Timmo unistab ühel päeval marjasaaki ka Jaapanisse eksportida, sest seal hinnatakse väga orgaanilisi marju. Et välisturul konkureerida, tuleb tänapäeval siiski veel vaeva näha marjasaagi suurendamisega. Mees usub, et kui asju koos kogukonnaga ajada, on tulemus parem, kui üksi tegutsedes. Seetõttu tegutsevadki sõstrakasvatajad Setomaal ühistuliselt ja jagavad omavahel näiteks kallist tehnikat, mida on marjakasvatamisel ja -korjamisel vaja.

Timmol endal on kokku üheksa hektarit maad, kus kasvab 38 000 mustasõstrapõõsast, mille eest hoolitsemisega saab ta täiesti üksi hakkama. «Ma praegu teen igast sordist mahla ja igast sordist ka laborikatsed, et teada saada, millises sordis on rohkem suhkruid, vitamiine jne,» ütleb Timmo ja ei varja, et maru vahva oleks, kui kogu Setomaa täituks mustasõstrapõõsastega.

Mida Margus Timmo «Kuuuurijas» veel rääkis, vaata täispikast saatest järele SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles