Kodukontori uued kuldreeglid: just nii oled kodus produktiivne ega põle läbi

Naine
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Uus aeg nõuab uusi reegleid. Kuidas olla kodukontori-hooajal endiselt sama produktiivne kui kontoris ja samal ajal mitte läbi põleda? Ülemiste Tervisemaja psühhiaater Katre Pääso tutvustab kodukontori uusi kuldreegleid.

Lahendatud suhteprobleemid

Pingevaba kodu ja harmoonilised peresuhted tagavad muu hulgas ka hea keskkonna töö tegemiseks. Neil, kes on aastaid olnud keerulises suhtes, aga pole üritanud probleeme lahendada, on aeg nüüd suhe korda teha. Enam ei saa põgeneda tööle ega kodust välja. Pärast eelmise kevade eriolukorda oli näha, et palju mindi lahku, kuid palju registreeriti ka abielusid. See aeg võib tähendada ka teineteise taasavastamist.

Loe märke

Koroona-aasta on toonud rohkem inimesi psühholoogi vastuvõtule ning senisest palju rohkemate pöördumiste põhjuseks on just läbipõlemine. Selleks, et läbipõlemist vältida, tuleb panna tähele sellele eelnevaid märke. Kes on korra läbi põlenud, oskavad need hästi ära tunda. Esimesel korral kipume ikka neist mööda vaatama või neid teiste asjadega seostama. Teinekord kaldume ka lihtsalt enesepettusele ega taha endale tunnistada, kui halvasti ennast tegelikult tunneme.

Kui oled hakanud kergesti ärrituma, väsid kiiresti ja tajud tööl motivatsiooni langust, siis tuleb tõmmata piir, et läbipõlemist vältida.

Läbipõlenud inimesed jõuavad psühholoogi juurde tavaliselt väikese viivitusega. Kevadine eriolukord näitas ka seda, et vastuvõtule jõuti alles sügisel. Üldiselt võtabki see ligi pool aastat aega, enne kui saadakse aru, et piir on ületatud ja ressursid on ammendunud.

Kindel tööaeg ja -ruum

Kodukontoris on väga raske eristada töö- ja puhkeaega. Kõik tundub olevat justkui tööaeg. Selleks aga tuleb seada endale reegel, mis kellast alates on puhkeaeg.

Kodus on ka palju segajaid, sest oleme harjunud tegema seal koduseid toimetusi. Kui viibime koduses keskkonnas, tuletavad ennast meelde igasugused argised toimetused. Siis hakkame rööprähklema ja proovima koduste toimetuste kõrvalt töö asju ajada. Nii muutub keskendumine katkendlikuks. Selleks, et kodus tuleks töö sama hästi välja kui kontoris, tuleks seda teha eraldi ruumis. Kui eraldi toa võimalust pole, siis võiks selleks tekitada eraldi nurgakese.

Aeg iseendale

Ära alahinda aega iseendale. Väikeste lastega perede peal on näha, kuidas enamik aega kulub lastega tegelemisele. Vanematel jääb puudub omavahelisest ajast ja ajast iseendale. Üksiolemise aega on vaja, et kõik muu toimiks. See, kui palju aega keegi iseendale vajab, oleneb inimesest. Ei saa öelda, et kõigile sobib näiteks tund aega päevas.

Korralik unerežiim

Kuigi paljud ei pea enam varakult ärkama, sest töötegemine nihkub hilisõhtusse, mõjub selline graafik pikaajaliselt siiski laastavalt. Kui lähed pidevalt magama öösel kell kolm ja ärkad lõuna paiku, siis tunned mõne aja möödudes kurnatust. Proovi magama minna enne südaööd. Sellele võiks eelneda puhkeaeg, mitte intensiivne töötamine.

Ära unusta plusse

Sa võidad iga päev tööle minemisele ja sealt tulemisele kuluva aja. See on oluline ajavõit, mille arvelt võid rohkem puhata, tegeleda mõne koduse hobiga, teha tervisesporti ja veeta kvaliteetaega iseenda või endale kallite inimestega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles