KAHE MINUTI TEST ⟩ Audit iseendale: kui tervislik ma päriselt olen?

Naine
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Tervis on meie enda kätes, kuid ainuüksi selle teadmisest on vähe. Tee enda elustiilile koos üldarsti Kristel Amjärvega kiire audit ning vaata, mitme elementaarse tervisliku soovituse kohta saad öelda, et see on sinu harjumus.

1. Liigun vähemalt ühe tunni päevas ehk umbes 4 400 sammu ning teen nädalas 2-3 korda jõutreeninguid.

2. Kvaliteetne uni on hea meie kehale, kuid äärmiselt oluline ka stressi, ärevuse ja depressiooni ära hoidmisel. Magan öösiti peamiselt 6-8 tundi.

3. Söön 3-5 korda päevas ning mu menüü on mitmekülgne sisaldades nii loomseid kui taimseid valke, köögi- ja puuvilju, täisteratooteid, pähkleid ja seemneid.

4. Panen tähele enda emotsioone ning üritan erinevates situatsioonides jääda rahulikuks. Vajadusel tegelen meelerahu andvate spordialadega (nagu jooga, pilates vms) või mediteerin.

5. Kasutan liftide asemel treppe, sest see on hea võimalus hoida end aktiivsena.

6. Kannan näomaski, pesen sagedasti käsi ning hoian distantsi. Kui on võimalik vaktsineerida, siis kindlasti teen seda.

7. Proovin leida erinevaid alternatiive, kuidas olla aktiivne. Hetkel naudin talverõõmusid nagu suusatamine, kelgutamine, soomatkad, jalutamine loodudes jms.

8. Joon piisavalt vett ega liialda kohviga. See tähendab, et joon 30-35 ml vett ühe keha kilogrammi kohta ning piirdun kuni kahe tassi kohviga päevas.

9. Kui mul on pikad tööpäevad proovin seda oma keha jaoks lihtsamaks teha ning kasutan üles-alla liikuvat töölauda, osa päevast istun füsioteraapilise palli peal või kasutan töötoolil füsioteraapilist patja. Kui vähegi võimalik, teen ettepaneku koosolekud pidada õues, värske õhu käes. Oma keha veelgi paremaks toetamiseks kasutan vajadusel akupunktuuri madratseid, et saavutada meelerahu ja ravida selja, puusa, pea või teisi valusid.

10. Lasen vähemalt korra aastas mõõta oma D-vitamiini taset veres ning võtan talvisel perioodil D-vitamiini toidulisandina juurde.

Allikas: Ülemiste Tervisemaja

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles