GAASIKEERAMINE 7 lauset, mida partner sinu manipuleerimiseks kasutab

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Oh, noor armastus! Kõhus on liblikad, pea käib ringi – ta tundub lihtsalt nii täiuslik! Aga õige pea hakkavad suhtesse mõrad tekkima ja sa ei saa täpselt aru, mis on valesti. Ta tundub ju jätkuvalt nii hea... või kas ikka tundub?

Keegi pole sind varem niimoodi ülistanud ja kiitnud, kuid ometi tunned sa end tema kõrval kuidagi väikese ja ebakindlana. Sa muretsed oma mälu ja reaalsustaju üle.

Kui sa oled neid valulikke mõtteid mõelnud ja tundeid tundnud, siis tead, kui tõsiselt gaasikeeramine (ing k gaslighting) võib sind kahjustada. Healthline selgitab, et gaasikeeramine on vaimse ja psühholoogilise vägivalla üks vorme. Termin pärineb 1938. aasta näidendist pealkirjaga «Gaslight», kus mees paneb oma naise uskuma, et too on hulluks läinud ja paneb käpa peale naise varandusele. Uuringud on näidanud, et gaasikeerajad toidavad meisterlikult kahtlusi, ebakindlusi ja paranoiat. Nad õõnestavad su vaimset stabiilsust ja reaalsustaju.

Kui sa kannatad vaimse või füüsilise vägivalla all, helista politseisse numbril 112 või võta ühendust ohvriabiga telefonil 116 006. Infot leiad ka veebilehelt palunabi.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles