Kassi- ja koeraarmastus aitab aidsihaigeid naisi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Prantsuse uurijad on veendunud, et kassid ja koerad oma rõõmsameelsuse ja armastusega aitavad HIVi ja aidsihaigeid pikaajalise haigusega toime tulemisel.

«Me arvame, et loomad aitavad naistel paremini toime tulla oma krooniliste haigustega,» ütles õdede juhendaja ning ajakirjas Women’s Health Issues ilmunud samateemalise artikli autor Allison R. Webel, kirjutas sciencedaily.com.

Webel tõi välja, et loomaarmastusega naised said paremini oma haigusega hakkama ja võtsid korralikumalt ravimeid, järgisid rohkem arsti korraldusi ning elasid tervislikumalt. Uurimuses osales 12 fookusgruppi 48 naisega, kellede kesmine vanus oli 42. 90 protsendil oli laps ja rohkem kui pooled naistest olid vallalised.

HIVi ja aidsiga aitasid toime tulla kuus sotsiaalset rolli: loomaomanik, ema/vanaema, usklik, advokaat, häbimärgistatud patsient ja töötaja. Peaaegu kõigil neil rollidel oli haigusele positiivne mõju, välja arvatud häbimärgistatud patsiendi rollil. Sellel juhul püüdsid naised oma haigust varjata ning otsisid asjakohast abi.

«Pikaajaliste haiguste ravis on juba teada töö ja pere tähtis roll, kuid sotsiaalseid rolle on vähem uuritud,» ütles Webel. Loomaomanikuks olemise suur positiivne mõju oli tema hinnangul üllatus. «Loomad, eriti aga just koerad, andsid haigetele naistele tuge ja rõõmu!»

Loomade positiivset mõju inimese tervisele on teraapias juba märgatud ning seetõttu külastavad loomad sageli hooldekodudes nõdrameelseid ning haiglates lapsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles