Millal on parim aeg kohvi joomiseks?

Copy
Foto: Kohvisemu.ee

Mitmed kohvisõbrad teavad, et kohvitass on põhielement igas hommikus. Kofeiinilaks on hädavajalik enne olulise töö tegemist mis nõuab keskendumist, ja on tõeline nauding pärastlõunal koos sõpradega nautimiseks. Kohvi võib tuua mitmeid eelistusi ja kui sellesse targalt suhtuda, võib saavutada paremaid tulemusi. Sa võid isegi mõelda kohvimasina hankimise peale oma koju, et saaksid pideva ligipääsu selle kasulikkudele jookidele. Kuid kas on olemas aegu, millal oleks vajalik kohvi täiesti kõrvale jätta, või teatud kellaaegu kui kohvi joomine toob rohkem kasu kui muidu? Loe edasi, et saada teada millal on parim aeg oma lemmik kohvi nautimiseks ja millal tuleks see muu joogi vastu välja vahetada.

Kuidas mõjutab kohvi sinu hormoone?

Mitmetes maailmaosades on kohvi üks lemmikjookidest ning samuti kõige populaarsem kofeiini allikas. Seega on oluline mõelda, kuidas kofeiin reageerib ja meie kehasid päeva jooksul mõjutab. Kofeiin on simulant, seetõttu tunneme me end rohkem erksamalt ja keskenduvana pärast kohvitassi joomist. Selline stimuleeriv mõju võib mõjutada ka teisi asju nagu näiteks füüsiline jõudlus ja meie tuju. Me keskendume sellele stimuleerivale energia allikale kui me vajame seda kõige enam ja tavaliselt on see kohe pärast ülesse ärkamist, sest me tahame päeva kiiresti alustada ja teha võimalikult palju päeva jooksul. Kuid samuti mängib olulist osa meie füsioloogia – nii kui me ülesse ärkame hakkavad meie kortikosterooni tasemed tõusma ja me jõuame selle haripunkti 30-45 minuti jooksul. Kortikosteroon on tuntud stressi hormoon, mis võib mõjutada erksust ja keskendumist. See reguleerib samuti ainevahetust, immuunsüsteemi reageerimist ja vererõhku. Kuid kohvi joomine siis, kui su kortikosterooni tase on juba kõrge võib seda veel kõrgemale tõsta ning tulemuseks on soovimatud terviseprobleemid. Kõige parem võib olla kohvitassi nautimine mõne tunni pärast kui oled ülesse ärganud, sest siis hakkab kortikosterooni tase loomulikult langema ja energia taseme tõus võib kasuks tulla. Seega kui sa tavaliselt ärkad kell 7 hommikul, siis joo kohvi alles kella 9-10 paiku. Kohvi rituaali muutmine sellise ajastusega tagab pideva, naturaalse energiavoo järsu haripunkti asemel, millele järgneb selle langus.

Miks tuleks kohvimasin pärastlõunaks ära panna?

Kohvimasina lukustamine võib tunduda veidi ekstreemse stsenaariumina, kuid kui sa jood kohvi hilisel pärastlõunal siis tuleks see kindlasti lõpetada. Kofeiin on stimuleeriv ja soodustab ärkvelolekut, erksust ja keskendumisvõimet, samuti võib see põhjustada unehäireid ja mõnedele inimestele isegi ärevushäirete suurenemist. Just nagu Medical News Today artikkel väidab, kofeiin säilib meie süsteemis kuni 5 tundi! Loomulikult sõltub see kohvi hulgast ning sinu füsioloogiast ja individuaalsetest faktoritest, kuid see on väga kaua aega, isegi kui selle ergutav efekt tundub kaduvat, selle viie tunni sees proovib su keha kofeiini lagundada ja see mõjutab sinu enesetunnet. Kui sa valmistud voodisse minekuks või proovid lihtsalt lõõgastuda, siis võib see olla keerulisem ning sa võid isegi märgata südamerütmi tõusu, eriti kui sa oled väga tundlik kohvi suhtes. Kohvi tarbimine koheselt pärast õhtusööki muudab uinumise keerulisemaks või põhjustab unehäireid, võib-olla ärkad pidevalt üles, oled rahutu või pead keset ööd tualetti kasutama sagemini kui muidu. Kui sa soovid öösel saada kasu heast ja parandavast unest, siis tuleks kohvi joomine pärastlõunal täiesti maha jätta, või kasutada kofeiinivaba alternatiivi.

Naudi kohvi enne trenni, et parandada sportlikke tulemusi

Üks parimaid aegu kofeiini saamiseks on enne rasket füüsilist aktiivsust. Trenni käigus põletame me palju energiat ja vajame seda headeks tulemusteks. Kuna stimuleeriva kofeiini mõju võib aidata, siis on oluline seda ära kasutada. Kuid tegelikult on selles palju enamat kui rohkem energiat. Mitmed uuringud on näidanud, et kofeiin võib lükata edasi treeningu väsimuse ja parandada lihaste tugevust ja jõudu. Ajasta oma kohvi joomise rituaal hästi – tarvita jooki 30 kuni 60 minuti vahemikus enne trenni, et maksimeerida selle toimet. See on ajastus, mis läheb kofeiinil oma parima toime saavutamiseks. Pea meeles, et üks kohvitass ei pruugi olla piisav. Sõltuvalt sinu kehakaalust võib sul olla vaja 200 ja 400 mg kofeiini vahemikus, või 2-4 kohvitassi, et tunda selle mõju sinu suutlikkusel ja jõul. Sa võid valida kohvi valmistamise meetodi, mis pakub kõige rohkem kofeiini – nagu filtreeritud kohvi või külmalt valmistatud kohvi, et saada vajalikus koguses kohvi, selle asemel, et tarbida üks tass teise järel. Kuid pea meeles, et kui sa hakkad maratoni jooksma, siis on tänu sellele ka tualeti vajadus sagedasem. Selle jaoks on välja mõeldud mitmeid erinevaid spordijooke mis põhinevad kofeiinil, kuid üks või kaks espresso tassi on palju odavam ja lihtsam alternatiiv, pluss on see ka maitsev. Järgmine kord kui valmistud trenniks siis mõtle selle peale millal on hea aeg tarvitada oma päevane kohvitass või –tassid.

Kohvi joomine on osa meie sotsiaalsest elust, see on maitsev ja soe jook, kuid see on ka palju enamat. Teadmine kohvi efektidest ja kuidas see sinu hormoone, lihaseid ja aju mõjutab, aitab kasutada jooki meie kasuks ära, või selleks et vältida teatud probleeme. Ole nutikas ja mõtle millal ja kuidas sa kofeiini tarbid, sest tavaliselt mõjutab see sind rohkem kui ühel viisil.

Copy
Tagasi üles