2020. aasta popimad nimed, mida eestlased oma lastele panid

Naine
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Eelmise aasta populaarseim nimi oli poistel Robin ja tüdrukutel Sofia. Neid nimesid pandi uutele ilmakodanikele sagedasti ka 2019. aastal, kui Robin ja Sofia olid Sebastiani ja Mia järel edetabelis teisel kohal.

Statistikaameti esialgsetel andmetel registreeriti möödunud aastal 13 130 sündi. Poistele anti 2212 erinevat nime ning tüdrukutele 2580.

Nimed Robin ja Sofia on juba pikemat aega lapsevanemate suured lemmikud. Viimasel kümnendil on olnud Robin järjepidevalt kuue populaarsema poisinime hulgas, neist neljal aastal koguni esikohal. Sofia on olnud kaheksa aastat esimesel ja kaks aastat teisel kohal.

2020. aasta popimad nimed.
2020. aasta popimad nimed. Foto: Statistikaamet

Esimest korda jõudsid kümne populaarsema nime hulka Saara ja Jakob. Näiteks oli 2011. aastal Saara populaarsuselt alles 122. kohal ja Jakob 60. kohal. See näitab, et mõlema nime populaarsus on väga kiiresti kasvanud.

Jakob on ühtlasi ka näide vanemast ja traditsioonilisest taasavastatud nimest. Viimasel kümnendil on saanud populaarseks omajagu nimesid, mille kandjad on pigem üle 75-aastased, mitte nii väga keskealised. Vanaisadest ja -emadest inspireerituna on taas levima hakanud sellised nimed nagu Adeele, Elli, Emma, Ida, Loore, Matilda, Olivia, Roosi, Säde, Johan, Johannes, Hugo ning Oskar. Kõikide nende populaarsus on viimasel ajal kiiresti kasvanud.

Viimase kümne aasta hittnimed maakonniti

Statistikat analüüsides on huvitav jälgida, kas nime valik sõltub ka värskete vanemate elukohast. Teistest eristuvad selgelt Harju ja Ida-Viru maakonnad, kus nimede populaarsust mõjutavad muust rahvusest lapsevanemate eelistused, mis erinevad eestlaste omadest.

Eelmise aasta populaarseimat poisinime Robin eelistati pisut rohkem lõunapoolsetes maakondades, kus see oli esikohal. Esikolmikusse kuulus Robin kokku 12 maakonnas. Kesk-Eestis oli aga alla 10-aastaste hulgas rohkem Rasmuse-nimelisi poisse. See nimi oli kaheksas maakonnas esimesel ja ühes teisel kohal. Ülejäänud maakondades Rasmus aga esikolmikusse ei mahtunud. Seitsmes maakonnas oli esikolmikus veel Oliver.

Tüdrukunimede eelistused varieerusid rohkem. Eliise oli esikolmikus kaheksas maakonnas, Lisandra ja Sofia mõlemad viies maakonnas. Eliise ja Lisandra populaarsus on viimastel aastatel vähenenud. Seega mõjutab praegust tulemust nende nimede populaarsus kümnendi esimeses pooles.

Ülevaade eesnimedest on koostatud 01.01.2021 seisuga rahvastikuregistris registreeritud elanike andmete põhjal.

Nimede kohta leiab palju põnevat statistikaameti äsja uue ilme saanud nimede statistika rakendusest.

Muutusi nimede populaarsuses kümne aasta jooksul saab vaadata interaktiivsel joonisel.

Populaarseid poisi- ja tüdrukunimesid sünniaasta järgi saab vaadata interaktiivsel joonisel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles