Skisofreenikust isaga elanud soomlane: sageli sõime külmas toas vees leotatud riisi

Marju Ränk
, Toimetaja
Copy

37-aastane Joonatan Tola oli just kuueaastaseks saamas, kui tema kunstnikust isa enesetapu tegi. Joonatan kirjutas oma karmist lapsepõlvest 344-leheküljelise raamatu, mis on täis absurdseid sündmuseid, alkoholi mõju ja pettekujutelmi. «Katkine lapsepõlv jätab jäljed ja need ei kao kunagi. Kuid elu võib muutuda talutavamaks,» ütleb Joonatan.

Joonatan Tola pärineb kuueliikmelisest perest, kes kolis sageli mööda Soomet ringi ja elas boheemlaslikku elu. Ta sündis perre eelviimase lapsena. Tema õde Pamela Tola on režissöör ja näitleja. Pereisa põdes skisofreeniat, ema oli samuti haige ning kõige halvematel aegadel jäi pere nälga.

Joonatani isa Mikko J. Tola elas rasket elu. Helsingi jõuka arstipere poja vaimne tervis hakkas juba teismeeas vankuma. Mikko sõitis pidevalt kodu ja vaimuhaigla vahet, tutvus narkootikumidega ja armus nendesse. Täiskasvanuna sai temast aga elukunstnik, kes põlgas tavaelu ja maalis korteri seintele erinevaid loosungeid. Näiteks võttis ta sõjaväeriietusse ja kiivritesse maskeerunud külalisi vastu ja avas Teise maailmasõja aegse õhupüssiga õllepudeleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles