Lugeja küsib: kas steriliseerimine võib põhjustada kaalutõusu?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naine24.ee lugeja, kes lasi end 45-aastaselt steriliseerida, märkis, et järgneva viie aastaga on tema kehakaalule lisandunud 30 kilogrammi, samuti jäi ära menstruatsioon. Küsisime naistearst Kai Haldrelt, kas kaalutõusu võis põhjustada steriliseerimine.
 

Pelgulinna sünnitusmaja reproduktiivmeditsiini keskuse naistearst Kai Haldre:

Kuna steriliseerimise korral ühtegi organit otseselt ei eemaldata, siis sellel ei saa mingit mõju kehakaalule olla - kirjeldatud kaalutõus ja menstruatsiooni ärajäämine on lihtsalt ajaliselt selle protseduuriga kokku sattunud.

Vahel on haiguste tõttu vaja noorel, viljakas eas naisel munajuhad eemaldada - pole ühtegi tõestust, et see mõjutaks kuidagi kehakaalu või hormonaalset staatust. Kunstliku viljastamise aspektist on viljastamise tulemused sel juhul isegi paremad. See on samuti kaudne viide, et ainevahetuses ja hormoonide tasakaalus midagi ei muutu.

Kui menstruatsioon ära jäi, siis on see märk sellest, et munasarjade töö lakkas. Munasarjad (mitte munajuhad) on endokriinorganid - see tähendab, et need toodavad bioaktiivseid aineid - nais- ja meessuguhormoone. Hormoonid mõjutavad rakkude ainevahetust igal tasandil, samuti ajutegevust - meeleolu, mälu jm.

Pärast 40ndat eluaastat hakkab inimesel ainevahetus aeglustuma - toiduga vajatakse vähem energiat kui varasemalt ja seetõttu tuleb kindlasti muuta oma toitumisharjumusi ning liikumist.

Tervise Arengu Instituudi veebilehelt leiate vastava graafiku ja saate enda parameetritele vastavalt arvutada päevase energiavajaduse (www.nutridata.ee).

Kui menstruatsioon lakkas 45-aastaselt, mis on keskmisest mõned aastad varem, ja toimus kiire kaalutõus, siis tuleks kindlasti hinnata ka teiste hormoonide taset (kilpnäärme hormoonid, diabeedi olemasolu jm) - kujunenud muudatused võivad olla seotud hoopis teiste organsüsteemide haigustega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles