Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

KÜLMAVÄRINAD Soome töökaima sarimõrvari käe läbi hukkus usutavasti ka kaks eestlast

Heidi Ruul
, Reporter
Copy
Soome sarimõrvar Matti Haapoja
Soome sarimõrvar Matti Haapoja Foto: Wikimedia Commons

Matti Haapoja oli Soome sarimõrvar, kelle ohvrite täpne arv pole tänaseni teada, kuid tõenäoliselt võis oma elu Haapoja teele sattudes kaotada umbes 25 inimest. Usutakse, et tema surmava käe läbi leidsid oma lõpu ka kaks eestlast.

Haapoja sündis 1845. aasta 16. septembril Isokyrös. Mees alustas oma kuritegelikku karjääri kõva kaklejana, jõudes üsna kiiresti hobusevarga staatuseni. Tema esimene teadaolev mõrv leidis aset 6. detsembril 1867, kui ta pussitas purjuspäi oma joomapartnerit Heikki Impponeni. Haapojale mõisteti mõrva eest 12 aastat vangistust, mida ta pidi kandma Turus. Järgmise kümne aasta jooksul põgenes ta vanglast neli korda, veetes vahepeal iga kord mitu kuud vabaduses. Umbes sel ajal saavutas ta nii vilunud vanglast põgenejana kui ka meister-vargana suure tuntuse. 

Tema kuulsus röövlina hakkas kasvama tohutult pärast seda, kui ajalehed teatasid, et Haapoja oli 12. augustil 1876 röövinud ja tulistanud Esa Nyrhineni. Hiljem leiti, et Nyrhinen varjas Haapojat oma kodus ja mehed olid omavahel lihtsalt tülli läinud.

Põgenemiste ja jätkuvate varguste tõttu mõisteti Haapojale 1874. aastal eluaegne vanglakaristus. Haapoja otsustas oma karistuse muutmiseks avalduse esitada, ta soovis, et ta Siberisse pagendataks. Sellega nõustuti ja mees saadeti 1880. aastal Omski oblastisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles