N, 2.02.2023

RETSEPT ⟩ Lihtne, jõulune ning suussulav šokolaadist «puukoor»

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Lihtne, jõulune ning suussulav šokolaadist «puukoor»
Facebook Messenger Twitter Whatsapp
Comments
Šokolaadist "puukoor".
Šokolaadist "puukoor". Foto: Shutterstock

Kui soovid panna jõululauale midagi isetehtut ning magusat, ent piparkoogid on juba üle visanud, siis proovi valmistada järgmist loomingulist retsepti, mis kannab nime šokolaadist «puukoor».

Oma nime on maiustus saanud oma välimuse järgi: pruunist või tumedast šokolaadist murtud ning kaunistatud tükikesed nimelt näevad natuke puukoore moodi välja, kuigi maitse on ilmselt (vähemalt) 100 protsenti parem.

Retsepti muudab äärmiselt loominguliseks see, et šokolaadi kaunistamiseks võid selle peale puistata enam-vähem kõike, mida sahvrist leiad või mida hing ihkab ning valmistada maius just täpselt oma maitse-eelistuste kohaselt.

Vaja läheb:

  • 250 grammi vabalt valitud hakitud šokolaadi
  • 100 grammi vabalt valitud pähkleid või seemneid (sobivad näiteks mandlid, pekaanpähklid, metsapähklid, pistaatsiapähklid, kõrvitsaseemned jne)
  • 35 grammi kuivatatud jõhvikaid või teisi kuivatatud puuvilju (kuivatatud kirsid, aprikoosid või näiteks karamelliseeritud ingverit)
  • 1 teelusikatäis meresoolahelbeid (soovi korral)

Valmistamine:

  • Kui sul on aega, võid pähklid ja seemned eelnevalt röstida. Kuumuta ahi 180 kraadi juurde ning pane pähklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadiga koos ahju. Lase röstida umbes 6 kuni 9 minutit. Seejärel haki need lõikelaual tükkideks.
  • Sulata šokolaad mikrolaineahjukindlas kausis 30 sekundi kaupa, peale igat etappi läbi segades. Ära üle pinguta. Šokolaad on valmis siis, kui see on umbes 90 protsendi ulatuses sulanud - jätka selle segamist peale mikrolaineahjust välja võtmist ning ka ülejäänud tükid peaksid ära sulama.
  • Kata suur, äärega küpsetusplaat küpsetuspaberiga. Kasuta kummist või silikoonist spaatlit, et sulanud šokolaad kausist välja plaadile lükata ning seal ühtlaselt ära jaotada. Šokolaadikihi paksus peaks olema pisut rohkem kui 0.5 sentimeetrit.
  • Seejärel puista šokolaadile ühtlaselt peale pähkleid ning kuivatatud puuvilju. Kui kasutad ka meresoolahelbeid, siis purusta need sõrmede vahel ning pudista üle terve šokolaadi. Vajadusel võid pähklid-seemned õrnalt käte abil ka šokolaadi sisse lükata.
  • Kui sul on kiire, siis aseta plaat umbes veerand tunniks külmikusse tahenema. Kui ei, siis lase sel toatemperatuuril umbes kaks kuni neli tundi täielikult maha jahtuda.
  • Kui šokolaad on täiesti tahkeks muutunud, siis murra see leht käte abil umbes 25ks erinevaks tükiks. Serveeri kohe või säilita toatemperatuuril kuni ühe nädala jooksul.

Retsept pärineb SIIT.

Märksõnad
Tagasi üles