Päästja kirjeldab, mis juhtub lapsega, kui ta kukub läbi jää

Naine
Copy
Päästja kirjeldab, mis juhtub lapsega, kui ta kukub läbi jää
Päästja kirjeldab, mis juhtub lapsega, kui ta kukub läbi jää Foto: Shutterstock

Ilmad on muutunud külmemaks ning väljas on juba esimesed miinuskraadid. Veekogudele on moodustunud õrn jääkiht ning mudilased (ja ka suuremad) ei suuda ära oodata, mil jääle uisutama minna saaks. Stopp! Oota veidi, sest jää ei ole valmis veel, et sind kanda!

Päästja Edit Tammepõld tegi Facebookis lapsevanematele ja lastele avaliku pöördumise, milles selgitab, et ööpäeva kestva päästekomando valvevahetuse ajal käisid nad kuue tunni jooksul seitsmel väljakutsel, mille põhjuseks olid väikesed jääle läinud lapsed ja nende ohtu seatud elud.

Tammepõld selgitas, et päästjate ülesanne on inimesi kaitsta ning olla valmis reageerima siis, kui nendega midagi juhtub, kuid vahel võib olla liiga hilja. Just selle tõttu otsustas päästja inimestele meelde tuletada, et kuigi väljas on esimesed miinuskraadid, mis on osadele veekogudele toonud peale õhukese jääkihi, mis lastele palju huvi pakub, siis selleks, et jää oleks turvaline, peab selle paksus olema umbes kümme sentimeetrit ning selle tekkimiseks on vaja pikka külma, mitte paari päeva.

Tema sõnul pakub lastele palju huvi jää praksumine ning selle vastupidavus, kuid samas kirjeldab Tammepõld, mis juhtub lapsega või sinu sõbraga juhul, kui ta vajub läbi jää.

«Esiteks.. vette kukkudes on inimkeha esimene reaktsioon õhku ahmida, kuid kuna vette kukkumine tuleb ootamatult, ahmitakse kopsudesse juba vett, mida nimetatakse uppumiseks. Teiseks.. kui esimene samm üle elatakse, tabab last šokk, mis kestab 1-3 minutit, sellel ajal ei suuda ta normaalselt hingata, kuna vesi on väga väga külm. Kolmandaks.. 10 minuti jooksul peatuvad kõik tavapärased elufunktsioonid ja tööle jääb ainult süda, mille ülesanne on meid elus hoida. Laps kaotab kontaktivõime ning võib kaotada ka teadvuse.»

Edit Tammepõllu sõnul võtab paanikas sõbral või halvemal juhul möödakäijal häirekeskusesse helistamine aega. Kõne küll registreeritakse 30 sekundiga ning päästemeeskond sõidab komandost välja 60 sekundiga, kuid iga tegevus võtab aega. Tartu linnas jõutakse enamike veekogude juurde viie kuni seitsme minutiga, aga numbreid kokku lugedes läheneme üha kiiremini kümnele minutile, mis on tema sõnul elutähtis.

Päästja sõnul on nad alati valmis valima oma riietust vastavalt sellele, kas on jääkülm või tulikuum. Ole sinagi valmis enne päästjaid päästma oma last ning räägi talle jääohutusest!

Kallid lapsevanemad ja väikesed lapsed Üks valvevahetus päästekomandos kestab 24h. 6 tunni jooksul oleme Tartu linnas...

Posted by Edit Tammepõld on Neljapäev, 10. detsember 2020

Päästja Edit Tammepõllu teemakohased vaatamissoovitused:

Väiksematele vaatamiseks

Suurematele vaatamiseks:

Kui soovid pikemalt lugeda, siis loe jääohutusest Veeohutuse koduleheküljelt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles