Optometrist selgitab: kuidas endale töötamiseks või hobidega tegelemiseks õigeid prille valida?

Naine
Copy
Optometrist selgitab: kuidas endale töötamiseks või hobidega tegelemiseks õigeid prille valida?
Optometrist selgitab: kuidas endale töötamiseks või hobidega tegelemiseks õigeid prille valida? Foto: Shutterstock

Me omandame umbes 80 protsenti meid ümbritsevast informatsioonist nägemismeele abil ning seetõttu on väga tähtis oma nägemist kaitsta, säilitada või parandada. Aga milliste prillidega on turvalisem autot juhtida? Millised läätsed annavad golfirajal konkurentide ees eelise? Kuidas erinevates ametites või hobidega tegeledes kõige sobivamad prillid valida.

Progresseeruvate ehk mitmevaateliste prilliläätsedega on väga mugav ning lihtne toimetada igapäevaelus, sest spetsiaalsete prilliläätsede tehnoloogia võimaldab selget nägemist nii lähi-, kesk- kui ka kaugdistantsile.

Läätse ülaosas, silmade optilise teljega ristuvas punktis, asub kaugtugevus. Silmadega läätses allapoole vaadates muutub läätse tugevus sujuvalt kas miinus väiksemaks või pluss suuremaks. Läätse allosas asub lugemisdistantsile vastav tugevus, selgitab Pere Optika optometrist Laura Tõnov Virtuaalkliinikus.

Millised on tööks või hobiks sobivad prillid?

Kui on palju lähitööd, käsitööd või arvutiga tööd, tuleks muretseda spetsiaalsed prilliläätsed. Progresseeruvate prilliläätsedega arvuti taga tööd tehes (eriti kui monitor asub silmade kõrgusel) tekib sundasend, sest koht prilliläätses, millest arvutit teravalt näha, on klaasi allosas ning pea tuleb kuklasse ajada.

Paljudel juhtudel tekivad pika arvutitöö tulemusel seetõttu kaela- ja peavalud, kaela jäikus ning vahel ka silmade väsimus või punased, kuivad silmad.

Arvutitöö tõttu tekkinud tervisemuresid saab ära tunda lihtsalt: kui vabal päeval samu kaebusi ei teki, on need arvatavasti seotud töökeskkonnaga – kas siis töökoha ergonoomika, arvutitöö või valgusega.

Kontoriläätsed, mis on spetsiaalselt arvutiga töötamiseks või muudeks lähitöödeks, on aga ülesehituselt progresseeruvatest veidi erinevad. Neis läätsedes on suurem rõhk lähidistantsil. Kuna neis läätsedes on tugevused erinevatele distantside võrreldes progresseeruvatega väiksemad, on läätsede äärealades vähem moonutusi ning nägemine loomulikum ja mugavam, silma optilises teljes ehk pupilli asetuskõrgusel on arvutidistantsile vastav tugevus ning arvutitööl sundasendit ei teki.

Samuti on võimalikud erilahendused erinevate hobide puhul: kaitseprillid metallitöödel, kollase tooniga prilliläätsed golfi mängimisel, tugevustega ujumisprillid, kalastajatel polariseeritud prilliläätsed jne.

Silmade tervis on terviklik komplekt alates silmatervisest kuni vajalike prilliläätsedeni või muude optiliste lahendusteni. Külasta iga kahe aasta tagant optometristi ning kui oled üle 40-aastane, siis igal aastal ka silmaarsti.

Kindlasti pöördu silmaarsti või optometristi poole, kui:

  • nägemisteravus on langenud;
  • sul on tekkinud astenoopilised kaebused, nagu peavalud, pingetunne silmades, fokuseerimisraskused, sage pilgutamine;
  • esinevad kuiva silma sümptomid: kipitustunne, hõõrdumistunne silmades, punased silmad.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles