10 kummalist ja veidrat ebausku, mida Põhja-Koreas ikka veel usutakse

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Perekond valmistab talveks kimchit oma kodus Somun-dongis, Pyongyangis.
Perekond valmistab talveks kimchit oma kodus Somun-dongis, Pyongyangis. Foto: Jon Chol Jin/AP/Scanpix

«Kui inimestele keelata usk, siis hakkab lokkama ebausk,» ütleb Põhja-Koreast põgenenud Yeonmi Park selgituseks selle kohta, miks selles muu maailma eest varjatud riigis ebausud nii laialt levinud on.

«Praegu usutakse Põhja-Koreas, et Covid-19 on saatanast,» räägib Park. «Kui on lõunatuul, siis ei lubata inimestel välja minna, muidu tuul toob Lõuna-Koreast saatanaviiruse kohale.» Parki sõnul on traagiline, kui palju põhjakorealastele viiruse teemal valetatakse ning sel on eluohtlikud tagajärjed. Ka on blokeeritud igasugune import, sest valitsuse sõnul tuleb viirus riiki välismaiste toodetega. See aga süvendab niigi lokkavat vaesust ja nälga veelgi.

Yeonmi Park põgenes Põhja-Koreast 18-aastaselt ning jagab nüüd oma kogemusi Youtube’is. Ühes oma viimastest videotest selgitab ta, et ta kasvas üles ümbritsetuna tohutu paljudest ebauskudest. Näiteks ei tohtinud pimedas juukseid kammida, sest siis tulevat kummitused. Või ei tohtinud patju voodil valesti panna, nõnda kutsud vargad majja. Samuti ei tohi vaadata teatud aegadel peeglisse. Miks? Jällegi, kummitused. «Ma tõesti ei tea, miks nii palju kummitusi!» naerab noor naine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles