Koolikiusajatel on ligi neli korda suurem kuriteo sooritamise risk

Naine
Copy
Koolikiusajad. Pilt on illustratiivne.
Koolikiusajad. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

SA Kiusamisvaba Kool äsja alanud mastaapne kampaania «Kiusamine jätab jälje kogu eluks» ilmestab ehedalt koolikiusu pikaajalist mõju ning võitleb kiusamise ja selle tagajärgedega.

Kampaania autori ja Kiusamisvaba Kooli koostöösuhete juhi Ingi Mihkelsoo sõnul puudutab kiusamine laiemalt pea kõiki lapsi – olgu see siis ohvri, kiusaja või pealtvaatajana. Kiusatav on aga koguni iga viies Eesti koolilaps. See kurb näitaja lennutab meid otsejoones Euroopa tippu.

«Uuringud kinnitavad, et kiusamisel on negatiivsed tagajärjed kõikidele osapooltele – nii kiusatavatele, kiusajatele kui pealtvaatajatele. Näiteks kiusajatel endil on nooruki- ja täiskasvanueas ligi neli korda suurem kuriteo sooritamise risk. Ohvritel aga kahjustub vaimne ja sotsiaalne tervis ning langeb akadeemiline edukus. Kiusamist pealt näinud lastel on seejuures kõrgem ärevushäirete ja õpiraskustesse sattumise risk. Seega puudutab kiusamine tegelikult palju rohkemaid, kui pealtnäha paistab,» selgitas Mihkelsoo.

Mihkelsoo sõnul jätab kiusamine pikkadeks aastateks jälje ja paljud noored lähevad tulevikule vastu vaimselt haavatuna. Seda kõike on aga võimalik ennetada. Kiusamisvaba Kool aitab juba 8. aastat koolidel üle Eesti maailmas ainulaadset teadus- ja tõenduspõhist KiVa kiusuennetusprogrammi jätkusuutlikult kasutada. KiVa annab koolidele selged, konkreetsed ja toimivad juhised ja tööriistad, kuidas kiusamist ennetada ja vähendada ning kuidas toimida siis, kui sellised juhtumid esile kerkivad.

SA Kiusamisvaba Kool mõõdab KiVa programmi mõju iga-aastaselt. Näiteks selgus  2020. a. kevadel 16 500 õpilase seas tehtud anonüümsest küsitlusest, et KiVa programmiga liitunud koolides oli distantsõppe ajal küberkiusamist poole vähem. See on üks mõjusatest näitajatest, mis tõestavad KiVa toimivust.

Kampaaniat toetavad mitmed Eesti tuntud lauljad, näitlejad ja mõjuisikud. Nende seas ka näitleja Henessi Schmidt.

«Kuri sõna võib palju kahju teha ning jätta noore inimese hinge keerulisi sõlmi. KiVa programm õpetab lastele empaatiat, ausust, südamlikkust ja teineteisest hoolimist, abivajajate märkamist ning sekkumist. Ka meie täiskasvanute maailmas on sallivusest ja teineteise hoidmisest puudus. Ma usun, et neid väärtusi lastele varakult õpetades saame ka tulevikku helgemaks muuta. Et maailm oleks täis armastust ja rõõmu, mitte hirmu,» ütles Schmidt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles