OSTUVABA PÄEV 5 mõjuvat põhjust, miks täna mitte midagi osta!

Marju Ränk
, Toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Must reede on üks suurimaid ja tuntumaid ostupäevi maailmas, mis on levinud USA-st otsapidi ka Eestisse. Musta reede ostupäeva tähistatakse 27. novembril ja paljud ei jõua juba ära oodata, et minna šoppama. Kuid, mis oleks, kui tähistaks hoopis ostuvaba päeva?

Parim saladus, et veelgi rohkem raha säästa: ära osta mitte midagi!

Põhjus seisneb selles, et praegune tarbimiskultuur tuleks muuta jätkusuutlikumaks. Vastutustundlik tarbimine on igaühe enda asi, kuid siiski tuleks mõelda, millist mõju ületarbimine keskkonnale avaldab.

Meie tarbimispõhine kultuur on jätkusuutmatu ning selle mõju keskkonnale ja loodusele on katastroofiline. Tarbimine ei tee meid ka õnnelikuks, pigem vastupidi.

Siin on viis põhjust, miks tähistada ostuvaba päeva:

1. Iga sinu ost avaldab ühiskonnale mõju. Paljude odavate massitoodangute jaoks on pandud rügama lapsed, kes virelevad äärmuslikus vaesuses. Laste koolitee on jäänud pooleli ja neil on väga vähe lootust vaesusest välja murda. Kui ostad, eelista alati õiglase kaubanduse tooteid, kus on lapstööjõu kasutamine keelatud.

2. Iga sinu ost avaldab keskkonnale mõju. Püüa alati eelistada kodumaist kaupa, sest kaugemalt toodud kraam kurnab keskkonda, kuna transpordi käigus kulub palju fossiilkütuseid.

3. Iga sinu ost mõjutab majandust. Lülita end üheks päevaks ostutsüklist välja ning mõtle sellele, kuidas sina tahaksid enda tegevusega maailma mõjutada. Milliseid Eesti ettevõtjaid tahaksid toetada?

4. Ostuvaba päev aitab hoida raha kokku ning võib-olla edaspidi oskad nutikamalt ostelda.

5. Väärtusta ennast ja aega. Iga päev poes käimine on muutunud harjumuseks, mis võtab kokkuvõttes palju aega. Seda aega võiks veeta pigem oma lähedastega või tegeleda hobidega. Ka netipoes ostlemine on ajakulukas, sest inimesed tihti ei märka, kui palju aega nad veebipoodides ostlemisele kulutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles