Lühikesed mehed, ettevaatust – südamepuudulikkus!

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA teadlaste viimase uuringu kohaselt on pikematel meestel väiksem tõenäosus südamepuudulikkuse tekkeks kui lühikestel meestel, kirjutas teadus.err.ee.

Kuigi eksperdid rõhutavad, et seos võib olla tingitud erinevatest teguritest, ei välistata täielikult ka bioloogilise pikkuse enda mõju - näiteks võib südame ning teatud arteriharude ja veresoonte vaheline kaugus vähendada koormust südamele.

Sellised tulemused saadi 22 000 meessoost arsti jälgimisel, kes osalesid suuremas südamehaiguste- ja vähiuuringus. Selgus, et mida pikem on mees, seda väiksem on tema risk südamepuudulikkuse tekkeks.

Pikem keha võib tähendada, et vere tagasi südamesse suunamine võtab kauem aega ja tabab südant tema rütmi stressivaesemal hetkel, kuid siiski ei tõesta antud uurimus kehapikkuse ja südamepuudulikkuse tekke otsest seost. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles