Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

90 protsenti täiskasvanutest ei söö piisavalt just seda

Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Kas sa arvad, et toitud tervislikult? Oled sa selles ikka päriselt kindel?

Hoolimata paljudest meilgi korraldatud sotsiaalkampaaniatest näitavad erinevad uuringud alatasa, et liiga paljud täiskasvanud jäävad oma toidulaua korraldamisel jänni.

2017. aastal teatas Ameerika haigustekontrolli keskus (CDC), et nende uuringu kohaselt sööb vaid üks täiskasvanu kümnest piisavalt puu- ja juurvilju. Uuring tuli vaid aasta pärast seda, kui sama kurb informatsioon selgus eestlaste kohta.

Olenevalt vanusest ja soost soovitavad eksperdid süüa täiskasvanutel vähemalt 1,5 kuni 2 tassitäit puuvilju ja kaks-kolm tassitäit köögivilju. 2015. aastal sõi vaid üheksa protsenti täiskasvanutest soovitatud hulgal aedvilju ning vaid 12 protsenti tarbisid piisavalt puuvilju.

Uuringu tulemused näitasid, et meeste hulgas olid näitajad veelgi madalamad ning suhtelises vaesuses elavate inimeste puhul samuti.

2016. aasta uuringu kohaselt saab vaid kümnendik Eesti inimestest puu- ja köögivilju selles hulgas, mis on tervisele vajalik. Neid, kes söövad puu- ja köögivilju mõne portsjoni nädalas, kuid mitte iga päev, on Eestis korraldatud uuringu järgi 19 protsenti. Küsimus teadmiste kohta näitas, et ligi pool ehk 45 protsenti inimestest arvas, et päevas tulebki süüa vähemalt üks-kaks portsjonit puu- ja köögivilju. Neid, kes arvasid, et päevas tuleb süüa kolm-neli portsjonit oli 28 protsenti ning viis ja enam portsjonit pakkus vaid 12 protsenti vastajatest.

«Iga päev vähemalt viie portsjoni puu- ja köögiviljade tarbimine aitaks ennetada erinevaid haigusi, eelkõige südame-veresoonkonnahaigusi, mis on Eestis surmapõhjus number üks,» selgitas Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi rohke puu- ja köögivilja tarbimise vajalikkust.

Tagasi üles