Taliujumine tugevdab immuunsust ja kaotab stressi (3)

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Egle Eller-Nabi propageerib kirglikult tervislikke harrastusi – ärgitab kodus treenima ning talvel ujuma minema. Vapper naine on investeerinud meeletu hulga energiat sellesse, et ka teised tema ümber oleks tervemad ja rõõmsamad.
Egle Eller-Nabi propageerib kirglikult tervislikke harrastusi – ärgitab kodus treenima ning talvel ujuma minema. Vapper naine on investeerinud meeletu hulga energiat sellesse, et ka teised tema ümber oleks tervemad ja rõõmsamad. Foto: Epp Eller

Tervis on suurim vara, tänapäeval eriti. Aga kuidas seda hoida? Hulk eestlasi on vaimustuses iidsest ja tõhusast viirustõrjevahendist – novembris merre ja tervis korras. Külma veega karastamine tugevdab immuunsust ja kaotab stressi, nii et kõik viirused teevad vehkat. Hulk taliujumise fänne jagas oma kogemusi.

Maru (37), toidukunstnik

Mina olen täielik taliujumise fänn! Selles on väga suur osa eneseületust, hakkama saamise tunnet ja see klaarib pead ikka väga hästi. Tõmbab kõik ebavajalikud emotsioonid ära ja pärast külmast merest tulekut on nii palju helgem, rahulikum ja puhtam olla.

Mingit imelist tervistavat mõju ma nimetada ei oska. Õnneks haigeks pole ka veel jäänud.

Kes arvab, et ei-ei-ei, ma ei saa suvelgi vette, ma olen külmavares, siis neile ma ütleks: «Kohe vette!»
Maru Metspalu leiab, et ujumine on ta oma kehaga sõbraks teinud. «Kui mu keha suudab välja kannatada kuuekraadise vee, siis ma pean ju talle ometi tänulik olema!»
Maru Metspalu leiab, et ujumine on ta oma kehaga sõbraks teinud. «Kui mu keha suudab välja kannatada kuuekraadise vee, siis ma pean ju talle ometi tänulik olema!» Foto: Kadri Metspalu

Aga väga hästi on taliujumine mõjunud enesetundele. Varem on mul olnud väga palju kõhklusi oma kehavormide suhtes, aga ujumine on need kõik minema uhunud. Olen nagu olen! Kui mu keha suudab välja kannatada kuuekraadise vee, siis ma pean ju talle ometi tänulik olema!

Praegu ootan pikisilmi seda esimese lumega ujumist, et oleks nagu muinasjutt. Osa sõpru ja tuttavaid arvavad, et olen täiesti hull. Osa elab tuliselt kaasa, aga ise ei tahaks proovida. Aga kõige rõõmsam olen selle üle, et minu eeskuju on paljud teisedki kaasa tõmmanud – vaatavad, et kui tema saab, miks siis mina ei saa. Terviseks on see kindlasti! Ujumisest saadavat maharahustavat tunnet olen just koroonaajal väga-väga vajanud.

Maru Metspalu: «Taliujumine tõmbab kõik ebavajalikud emotsioonid ära ja pärast külmast merest tulekut on nii palju helgem, rahulikum ja puhtam olla.» Merest tulles on suu alati kõrvuni.
 
Maru Metspalu: «Taliujumine tõmbab kõik ebavajalikud emotsioonid ära ja pärast külmast merest tulekut on nii palju helgem, rahulikum ja puhtam olla.» Merest tulles on suu alati kõrvuni.  Foto: Maru Metspalu

Egle Eller-Nabi (37), bikiinifitnessi võistleja

Meie peres hakkas Heiki minust varem külma duši all käima ja talisuplusega tegelema. Rääkis kohe: «Oo, megapauer tuleb sisse!» Siis avastasin, et toredad inimesed, kes mind juba niigi inspireerivad, käivad ka külmas vees talvel. Muidugi pidin proovima! Ja mulle kohe meeldis – esimesest korrast!

Egle Eller-Nabi pakatab positiivsusest: «Ma pole iial kohanud inimest, kes on talisuplust proovinud, aga see pole talle meeldinud.»
Egle Eller-Nabi pakatab positiivsusest: «Ma pole iial kohanud inimest, kes on talisuplust proovinud, aga see pole talle meeldinud.» Foto: Epp Eller

Ma pole iial kohanud inimest, kes on talisuplust proovinud, aga see pole talle meeldinud. Tekitab hea joovastustunde. Haiged me kumbki nagunii kunagi ei ole. Ja kui oled kauem vees, hakkab keha taastama oma algset temperatuuri, see on hästi mõnus tunne. Esiteks tunned uhkust, et oled selle suure asja ära teinud, ja siis saad looduslikud antidepressandid. Selles tekib sõltuvus! Külm vesi aitab lihastel treeningust rutem taastama ja on hea immuunsüsteemile.

Egle Eller-Nabi hilissügisese rabajärve kaldal. Muud matkajad tõmbavad kapuutse sügavamale pähe, karastatud kaunitaril on rõõmus rannapäev.
Egle Eller-Nabi hilissügisese rabajärve kaldal. Muud matkajad tõmbavad kapuutse sügavamale pähe, karastatud kaunitaril on rõõmus rannapäev. Foto: Kadri Kalind

Kuna mu rasvaprotsent on madal, hakkas varem kergelt külm. Aga nüüd seda muret ei ole, talun nii külma kui ka kuuma palju paremini. Kes arvab, et ei-ei-ei, ma ei saa suvelgi vette, ma olen külmavares, siis neile ma ütleks: «Kohe vette!» Siis ongi külmakartusega korras.

See on ainult esimene reaktsioon kehal, et jookse kohe välja. Hakkad rahulikult hingama, kohaned ja keha saab hakkama! See on nagu meditatsioon – sa oled hetkes, ei saa mitte millelegi muule mõelda ning meeleolu paraneb, probleemid lahustuvad. Merelainetes on see raskem kui seisvas vees, näiteks kusagil maalilises rabas. Tulemuseks on megatugev energiataseme tõus!

Egle Eller-Nabi pojaga sügiseses rabas. «Kohe vette!» soovitab vapper naine neile, kes end külmakartlikuks peavad - karastamine lahendab selle probleemi otsekohe.
Egle Eller-Nabi pojaga sügiseses rabas. «Kohe vette!» soovitab vapper naine neile, kes end külmakartlikuks peavad - karastamine lahendab selle probleemi otsekohe. Foto: Kadri Kalind

Talis Tobreluts (32), treener

Hakkasin taliujumisega tegelema aasta tagasi ja pole sellest ajast külmetushaigusi põdenud. Varem olin iga kuu umbes nädala haige. Aga minu töö elustiilinõustaja ja personaaltreenerina tähendas kuni koroonapuhanguni peamiselt näost näkku kohtumisi. Nüüd on inimesed küll rohkem harjunud üle võrgu toimetama, aga varem polnud see nii levinud. Haigena polnud võimalik tööd teha ja see tähendas sügisest kevadeni tuhandeid eurosid saamata jäänud tulu. Lisaks viisin sadu eurosid apteeki. Kui summad kokku arvestada, saaksin selle raha eest reisi Hawaiile!

Talis Tobreluts on veendunud, et just taliujumine on päästnud ta pidevatest külmetushaigustest. «Taliujumine teeb ka vaimselt tugevamaks. Kui ikka iga ilmaga –tuulega, lumega, miinuskraadidega – end vees karastamas käia, siis tunduvad ka muud mugavustsoonist väljatulemised lihtsad.»
Talis Tobreluts on veendunud, et just taliujumine on päästnud ta pidevatest külmetushaigustest. «Taliujumine teeb ka vaimselt tugevamaks. Kui ikka iga ilmaga –tuulega, lumega, miinuskraadidega – end vees karastamas käia, siis tunduvad ka muud mugavustsoonist väljatulemised lihtsad.» Foto: @treener.talis

Kuus aastat tagasi olin rasvunud kontoritöötaja, kel pidevad selja-, pea- ja põlvevalud, krooniline väsimus ja ebamugavustunne. Võtsin end kätte. Kaotasin üle 20 kg ja võitsin valuvaba elu, rohkelt energiat ja enesekindluse. Külmetushaigused aga jäid. Otsustasin leida lahenduse – pigem ennetada, kui tulekahjusid kustutada ehk ravida.

Üks tuttav soovitas mul hakata end karastama ja nüüd käin vähemalt kolm korda nädalas meres ujumas. Vahele ka kõikvõimalikes muudes veekogudes – rabades, järvedes, jõgedes. Kuna olen iga kord vees vähemalt kaks minutit, tuleb kuu peale kokku ligi pool tundi külmas vees. Vastu saan tervise ja hea enesetunde, energiat jagub igasse päeva! Päris hea terviseinvesteering, eks ole?!

Lisaks kõigele teeb taliujumine vaimselt tugevamaks. Kui ikka iga ilmaga –tuulega, lumega, miinuskraadidega – end vees karastamas käia, siis tunduvad ka muud mugavustsoonist väljatulemised lihtsad. Olgu nendeks siis külma ilmaga kõndima või jooksma minek, jõusaalis raskuste tõstmine, toitumise korrastamine, avalikult esinemine. Alati on veest tulles näpud taeva poole.

Talis Tobreluts: «Kuus aastat tagasi olin rasvunud kontoritöötaja, kel pidevad valud ja krooniline väsimus. Kaotasin üle 20 kg ja võitsin valuvaba elu ja enesekindluse. Külmetushaigused aga jäid. Taliujumine lahendas ka selle probleemi.»
Talis Tobreluts: «Kuus aastat tagasi olin rasvunud kontoritöötaja, kel pidevad valud ja krooniline väsimus. Kaotasin üle 20 kg ja võitsin valuvaba elu ja enesekindluse. Külmetushaigused aga jäid. Taliujumine lahendas ka selle probleemi.» Foto: @treener.talis

Olga Allikson (58) ja Luule Agu (61), instagrammerid

Meie ujume aastaringselt igal hommikul. Praegu on vesi 7-8 kraadi, väga karastav ja mõnus. Päras istume kohvikus, sööme sooja suppi ja positiivne päev võib alata!

Olga Allikson: «Meie ujume aastaringselt igal hommikul.» 58-aastane naine on särav, elurõõmust ülevoolav ja teeb tervise ning hea vormi poolest poole noorematele silmad ette.
Olga Allikson: «Meie ujume aastaringselt igal hommikul.» 58-aastane naine on särav, elurõõmust ülevoolav ja teeb tervise ning hea vormi poolest poole noorematele silmad ette. Foto: @olgaallikson

Taliujumise eel pane tähele!

1. Mine vette tervena. Palaviku ja mitme muu tervisehädaga see ei sobi.

2. Mine koos sõbraga. Sa ju ei tea, kuidas keha reageerib, nii on turvalisem.

3. Alusta tasa-targu, soovi korral pikenda vees oleku aega.

4. Jälgi, et hingad rahulikult. Šokis unustame me hingata.

5. Pärast sooja! Just supluse järel tuleb jälgida, et ei jääks külmetama ega tuule kätte.

Tegelikult just see, et tegeleme ujumisega regulaarselt, on tervise seisukohalt väga oluline. Ja mis eriti vahva - sa ei harju selle külma veega ära. Iga kord on nagu esimene kord. Ikka kerge hirm ja eneseületus, vesi üllatab.

Karol Ahja (41), müügimees

Mina sattusin taliujuma abikaasa kutsel. Tema eeskuju omakorda oli Wim Hof, paljude maailma taliujujate ikoon. Hofi teooria kohaselt saab inimkeha sundida kohanema ekstreemsete tingimustega, mõttejõud valitseb keha üle.

Karol Ahja käib meres igal hommikul kell seitse.
Karol Ahja käib meres igal hommikul kell seitse. Foto: Mari-Eva Ahja

Me käime igal hommikul kell seitse – see mõjub väga elavdavalt! Olen elu jooksul liiga palju sporti teinud, aga külm vesi võtab liigesevalud ära, need haihtuvad! Taastumine kiireneb. Ja ujumine ärgitab treenima, tahaks ennast liigutada. Aitab heas vormis püsida ja öösel sügavamalt magada – magad vähem, kuid puhkad paremini välja.

Alustasin alles sel aastal. Mulle üldse ei meeldinud külm vesi, see tundus nii ebamugav! Taliujumise kogemus tõestas, et ebamugavana tunduvaid raskeid olukordi on võimalik lahendada. Tundub, et vaid peast segane astub jääkülma vette, aga sa muudad selle olukorra enda jaoks mugavaks. Ning see kogemus omakorda annab tunde, et sa oled kõikvõimas! See annab nii hea mineku elus ükskõik mille korda saatmiseks.

Karol Ahja: «Tundub, et vaid peast segane astub jääkülma vette, aga sa muudad selle olukorra enda jaoks mugavaks. Ning see kogemus omakorda annab tunde, et sa oled kõikvõimas! »
Karol Ahja: «Tundub, et vaid peast segane astub jääkülma vette, aga sa muudad selle olukorra enda jaoks mugavaks. Ning see kogemus omakorda annab tunde, et sa oled kõikvõimas! » Foto: Mari-Eva Ahja

Mari Laasma (41), arst

Taliujumine on Eestis väga populaarne ja selle kasu tervisele ei tule kellelegi üllatusena! Mul on oma ilukliinik ja tean, et taliujumine mõjub välimusele imeliselt. Kindel on see, et külm vesi parandab vereringet ja hoogustab naha uuenemist – kui nahk on lõtvunud, siis see tõmbab mitu numbrit väiksemaks. Verevarustus paraneb ka ajus, samuti kõigis lihastes ja organites, mida me ei näe, nii et täielik uuestisünd. Osale mõjub taliujumine ka kaalu alandavalt, aga kui vees liiga kaua olla, hakkab pruun rasvkude suurenema. Nahka trimmiva ja vananemisvastase protseduurina soovitan seda väga! Odav, kõigile käepärane ja väga tõhus.

Doktor Mari Laasma: «Nahka trimmiva ja vananemisvastase protseduurina soovitan taliujumist väga! Odav, kõigile käepärane ja väga tõhus.»
Doktor Mari Laasma: «Nahka trimmiva ja vananemisvastase protseduurina soovitan taliujumist väga! Odav, kõigile käepärane ja väga tõhus.» Foto: @dr.mari_laasma

Päris emotsioon tuleb ikka pakasega vette minnes, tahan natuke seda vappekülma tunda. Vees ei tasu olla kaua, ühest hetkest kuni 2–4 minutini aitab. Vees saan lahti paljudest tervisehädadest, aga vaimne pool on minu jaoks veel olulisem. Samuti adrenaliin eneseületusest, endorfiinid, mis vabanevad. See tunne on hästi võimas – tunned, et oled elus, iga keharakk on ärkvel ja terav. Samaväärset rõõmu elus muidu väga tihti ju ei koge! Mul on talvel vette minnes alati müts, kummitallaga ujumiskingad ja neopreenist kindad, kuna mu käed ei kannata külma. Karastan ka ka kolme last ja meie peres ei ole keegi väga kaua aega haige olnud.

Paul Holmberg (32), jumestuskunstnik

Käisin elus esimest korda talisuplemas vähem kui nädal tagasi. Olin umbes aasta hoogu võtnud, sest olen hirmus külmakartlik, samuti pole suur veesõber.

Sõprade ajendil võtsin end kokku ja sõitsime siis Piritale. Miks ma selle hulluse vastu võtsin, oli vaimne tervis. Eelnevalt olin lugenud eri teaduslikest katsetest, kuidas talisuplus on mitte ainult füüsiliselt, vaid ka vaimselt väga kasulik. Ei ole sellest kunagi saladust teinud, et olen raske ärevusega kõva ja pikka maadlust pidanud.

Nüüd siis proovisin talisuplust. Arvasin, et sulpsan korra sisse, loen kümneni, aga käisin vees kolm korda.

Paul Holmberg esmakordselt elus külma vette kargamas: «Londonlased ei saa aru sellestki, miks me läheme 100-kraadise kuumusega ruumi end vabatahtlikult puulehtedega peksma, rääkimata veel taliujumisest.» Kuid tema proovis ning koges õnnetunnet.
Paul Holmberg esmakordselt elus külma vette kargamas: «Londonlased ei saa aru sellestki, miks me läheme 100-kraadise kuumusega ruumi end vabatahtlikult puulehtedega peksma, rääkimata veel taliujumisest.» Kuid tema proovis ning koges õnnetunnet. Foto: Erakogu

Tekkis meeletu eufooria, see tunne oli kirjeldamatult hea! Pirital on väike saunaruum, kus saab end kerge 40-kraadise leili juures veidi soojendada ning uuesti vette hüpata. See õnnetunne korvas kõik! Öine unekvaliteet oli üle mõistuse hea. Aitas magada sirgelt hommikuni ja korralikult välja puhata.

Olen Eestist üsna pikalt ära Londonis olnud, ei mäletanudki, et selline asi nagu talisuplus enam eksisteerib. Londonlased ei saa aru sellestki, miks me läheme 100-kraadise kuumusega ruumi end vabatahtlikult puulehtedega peksma, rääkimata veel taliujumisest.

Eestisse tagasi tulles kuulsin paljusid sõpru rääkimas talisuplemisest ja avastasin ennast juurdlemas: miks ometi minna ja piinata end jääkülma veega?! Viimaks tekitasid sõprade rõõmsad näod, meeletu entusiasm ja kehakeel uudishimu ise järele proovida. Ja ongi üks maailma parimaid asju! Uurisin lisaks – hulk tervislikke mõjusid, pealegi buustib see ajus õnnehormoone. Võin julgelt väita, et kui väga külmakartlik ning mitte kõige tugevam ujuja Paul sai asjaga maha, siis saab igaüks hakkama. Kogesin seda õnnetunnet!

Egle Eller-Nabi teab, et esimene emotsioon on küll ehmatus ja tahaks kohe välja joosta. Aga hingad rahulikult ning keha tuleb külmaga toime. Ning hilisem õnnehormoonide tulv on sõltuvust tekitavalt hea.
Egle Eller-Nabi teab, et esimene emotsioon on küll ehmatus ja tahaks kohe välja joosta. Aga hingad rahulikult ning keha tuleb külmaga toime. Ning hilisem õnnehormoonide tulv on sõltuvust tekitavalt hea. Foto: Kadri Kalind
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles