KURB ⟩ Eesti neidude suhtumine menstruatsiooni: piinlik, rõve, räpane...

Naine
Copy
Eesti teismelistele seostub puberteediikka jõudmine ja menstruatsiooni algus väga suures osas emotsioonidega «kohmetunud» ja «segaduses».
Eesti teismelistele seostub puberteediikka jõudmine ja menstruatsiooni algus väga suures osas emotsioonidega «kohmetunud» ja «segaduses». Foto: Shutterstock

Kui üldiselt on Eesti tüdrukute menstruatsiooniga seotud hoiakud Läti ja Leedu eakaaslastega üsna sarnased, siis Leedus nimetavad pooled tüdrukud menstruatsiooni normaalseks, Eestis arvab nii vaid kolmandik tüdrukutest.

Eesti teismelistele seostub puberteediikka jõudmine ja menstruatsiooni algus väga suures osas emotsioonidega «kohmetunud» ja «segaduses».

2019. aastal 18–25-aastaste noorte naiste hulgas tehtud küsitluses paluti nimetada kolm emotsiooni, mis seostuvad menstruatsiooniga. 36 protsenti vastas, et tundis end menstruatsiooni saabudes kohmetunult, 34 protsent segaduses, 30 protsenti normaalselt,  27 protsenti piinlikult, 21 protsenti hirmunult, 20 protsenti tervena, 17 protsenti põnevil, 16 protsenti häiritult, 13 protsenti rõõmsana, 13 protsenti eneseteadlikult ning alla 10 protsendi  kergendatult, kurvalt, räpasena, rõvedalt, eraldatuna, jõustatuna või muu.

Täpselt sama uuring Lätis ja Leedus näitas ühte põhilist erinevust meie ja lõunanaabrite vahel. Kui Eesti tüdrukutest vastas 20 protsenti, et menstruatsiooni saabumisega tundis ta end normaalsena ja 13 protsenti  rõõmsana, siis näiteks Leedu tüdrukutest tundis end normaalsena 48 protsenti ja rõõmsana 38 protsenti. Lätlaste tulemused jäid eestlaste ja leedulaste vahele – 35 protsenti tundis end normaalselt ja 24 protsenti rõõmsana.

Eestis kuulevad kõik noored menstruatsioonist koolis õppeprogrammi osana, kuid ikkagi tasub igal vanemal koos oma lapsega kodus üle rääkida järgmised teemad:

  • Pea meeles, et see, millal menstruatsioon algab, on suures osas pärilik ja individuaalne. Enamasti algab menstruatsioon 11. ja 14. eluaasta vahel.
  • Et olla valmis, kanna üht sidet endaga alati kaasas. 
  • Menstruatsiooni ajal on pesemine väga oluline. Tee seda võimalusel iga kord sidet vahetades, kindlasti aga hommikul ja õhtul.
  • Menstruatsioon koolis käimist, töötamist ja sportimist ei takista. Kui sa end siiski halvasti tunned, pea nõu treeneri, õpetaja või vanemaga. 
  • Menstruatsiooni alguses võid sa tunda tuima valu alakõhus. See ei ole haiguslik, vaid põhjustatud emakalihase kokkutõmmetest, et verd emakast eemaldada. Kui valu on raske taluda, küsi nõu arstilt või emalt.
  • Menstruatsiooni toimumise päevad oleks mõistlik enda jaoks väiksesse kalendrisse või telefoni või vastavasse mobiilirakendusse üles märkida. Selle järgi saad teada oma tsükli umbkaudse pikkuse ja oletatava järgmise menstruatsiooni aja.
  • Hügieenivahendeid on apteekides ja poodides saada suures valikus. Millised just sulle kõige paremini sobivad, tuleb proovides välja selgitada. Kuula ka mõne kogenud inimese (ema, õe) nõu, häbenemiseks pole põhjust.

Täpsemaid soovitusi vaata amor.ee

Artikli aluseks olev küsitlus tehti 2019. aastal Procter & Gamble tellimusel 2019. aastal. Küsitlusele vastas Eestis 244, Lätis 303 ja Leedus 307 noort naist vanuses 18-25 eluaastat.

Kuni 31. oktoobrini kestab Eestis Alwaysi ja Punase Risti heategevuskampaania, mille raames Always annetab iga müüdud hügieenisideme paki pealt ühe sideme vähekindlustatud neidudele. Annetused jõuavad Eesti Punase Risti poolt kõikidesse omavalitsustesse, kust need abivajajatele kättesaadavaks tehakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles