Puuetega inimesed avaldavad, mida kehaliselt terved inimesed nende seksielu kohta ei mõista

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Milline oli sinu seksuaalharidus? Tõenäoliselt õpetati sulle, et seks on siis, kui osalevad peenis ja vagiina, ilmselt ei räägitud sulle seksuaalvähemustest ning kohe kindlasti puudus õppekavas info selle kohta, kuidas seksivad inimesed, kes on puuetega või elavad krooniliste haigustega.

See on päris kõva möödapanek ja auk hariduses, arvestades, et 2019. aasta seisuga on Eestis kokku 154 531 puuetega inimest – ligi 12 protsenti rahvastikust. Kuna nende inimeste seksuaalelu ei ole esindatud ja sellest ei räägita, tähendab see, et puuetega inimesed kannatavad veelgi enam.

Sõltumatu uudistekanal Disabled World on teinud uuringu, millest selgus, et 50 protsenti puuetega inimestest ei harrasta regulaarselt seksi. Osaliselt on põhjuseks ka puuete liig, näiteks selgroovigastuste puhul võib olla inimese seksuaalfunktsioon häiritud. See kõik aga viib stigma tekkimiseni: tervete kehadega inimesed usuvad, et puuetega või krooniliste haigustega inimesed ei seksi või ei saa seksida. Asi võib kalduda ka vastupidises suunas ning viia puuetega inimeste fetišeerimiseni, selle asemel, et nende kehasid ja seksuaalsust hinnata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles