Lugeja küsib, jurist vastab: kas 19. augustil on lühendatud tööpäev?

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Lähen 19. augustil pulma, aga tööandja ei luba mind töölt mõned tunnid varem ära, et saaksin selleks valmistuda. Soovin teada, kas 19. augustil on lühendatud tööpäev, sest ühel minu tuttaval on. Samal ajal palus ülemus mul hoopis 20. augustil mõneks tunniks tööle tulla, kas ma pean minema ja kui ma nõustun, kas mulle makstakse topelttasu?

Vastab Greete Kaar, Tööinspektsiooni nõustamisjurist: Seaduse kohaselt tuleb tööpäeva kolme tunni võrra lühendada üksnes 23. veebruaril, 22. juunil, 23. detsembril ja 31. detsembril. Muul ajal ei ole tööandjal kohustust töötaja tööpäeva lühendada. Seega 19. august ei ole seadusejärgne lühendatud tööpäev. Küll aga võivad tööandjad näha töökorralduse reeglites ette töötajale soodsamad tingimused (nt on riigipühadele eelnevad tööpäevad mõne tunni võrra lühemad). Teie tuttava tööandja on tõenäoliselt kehtestanud töötajatele lühema tööpäeva töökorralduse reeglitega. Kui teie tööandja selliseid tingimusi kehtestanud ei ole, siis tuleb 19. augustil töötada tavapärasel tööajal. 

Riigipühal töötamise eest tuleb maksta kahekordset töötasu. Seega kui te töötate 20. augustil, peab tööandja maksma teile kahekordset töötasu. Kui te tavapäraselt töötate esmaspäevast reedeni iga päev 8 tundi, siis on riigipühal töötamine teie jaoks ka ületunnitöö, mis tuleb pooltel omavahel esmalt kokku leppida ja mis tuleb 1,5-kordselt hüvitada. Kui te olete nõus tegema ületunnitööd, tuleb 20. augustil maksta teile 2,5-kordset töötasu. Kui te töötate summeeritud tööaja arvestuse alusel (ehk nn graafiku või tööajakava alusel), siis ei pruugi riigipühal töötamine tähendada ületunnitööd, kuivõrd summeeritud tööaja arvestuse korral selguvad ületunnid iga arvestusperioodi lõpus.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles