Eestlanna annab kogemuse pealt nõu: kuidas end päästa, kui jagad lapse hooldusõigust nartsissistiga

Lugeja kiri
Copy
Foto: Shutterstock

Eesti kohtute tavaks on püüd säilitada ühine hooldusõigus, mis on ka mõistlik, juhul kui mõlema vanema soov on osaleda lapse elus selleks, et tema eest hoolitseda. Paraku on laps nartsissisti jaoks liiga tihti vahend, mille abil oma mainet kujundada ja eksi üle võimu säilitada, kirjutab anonüümsust paluv eestlanna.

Kuidas hoida oma vaimset tervist ning olla parim lapsevanem olukorras, kus teine pool näib tundvat mõnu sinu elu keeruliseks tegemisest? Jagan siinkohal mõned soovitused, mis olen õppinud läbi oma isikliku kogemuse.

1. Taasta oma enesehinnang

Kõlab nagu mõnes Ameerika eneseabiõpikus, aga see on tõsi. Võib juhtuda, et sinu majanduslik olukord ei võimalda minna palverännakule Indiasse või kasvõi nädalavahetuseks spaasse, kuid on ka täiesti taskukohaseid viise alustamaks retke enesearmastuseni, mida kas pole kunagi olnud või mille hävitamisega aastaid (mõnikord ka aastakümneid) nartsissist on tegelenud.

Loe ka: 7 (peamist) põhjust, miks toksilistest suhetest lahkumine nii keeruline on

Ma ei arva, et värskelt pärast lahkuminekut oleks õige moment hakata sügavuti analüüsima, mis viis sind sellisesse suhtesse või millised lapsepõlve traumad on põhjustanud sinu kõrge valuläve vägivalla suhtes. Ma ei ole ka pimeda positiivsuse usku, et hakkad endale päevast päeva sisendama, milline imeline naine (või mees) sa oled. Piisab sellest, kui võtad endale teadmiseks, et sa oled piisav, sinuga toimunut oleksid, või ka ei oleks saanud vältida, aga sa kindlasti ei ole välja teeninud halba kohtlemist ning ei vaimset ega füüsilist vägivalda. See on vajalik, et suudaksid enda eest seista ning ei läheks kaasa nartsissisti provokatsioonidega ja sul oleks jõudu olla hea lapsevanem.

2. Unusta õiglus

Vaimne vägivald ei jäta füüsilist jälge, aga mõjub sinu tervisele vaat et laastavamalt, põhjustades ärevushäiret, depressiooni, uneprobleeme ja muid elukvaliteeti oluliselt alandavaid tervisehädasid. Seda on väga raske selgitada isegi ka oma lähedastele tuttavatele («Miks te siis ikka lahku läksite, ta oli ju nii tore mees!») rääkimata siis kohtule, juhul kui teil on ees lahutus ja hooldusõiguse jagamine. Pea meeles, kohtuniku töö on seadust jälgida, ning teda üldjuhul ei huvita, kas sa saad öösel magada või ei saa.

Loe ka: 5 moodust, kuidas nartsissistist partner sulle naha alla poeb

Minnes kohtusse usuga, et näitad neile, milline jobu mees või mõrd naine su eks tegelikult on, oled juba eos kaotanud ja võid hoopis ennast negatiivsest küljest näidata. Sinu eesmärk on saada paberile võimalikult selged juhised, kuidas te hooldusõigust jagama hakkate, millistel kuupäevadel on laps sinu juures ja millal eksi juures. Veel parem on, kui suudad sama kokkuleppe kohtuväliselt, näiteks lastekaitseametnike juures, allkirjastada.

3. Kaitse oma piire

Nüüd, mil olete kokkulepped või määrused paberile saanud, on sinu töö jälgida, et neid ka täidetaks. Kui tavajuhtudel on täiesti normaalne teha kaaslapsevanemaga koostööd, siis sinu olukord on kõike muud kui tavaline. Nartsissist vihkab reegleid ning tal on täiesti ükskõik, et ka sinul on plaanid ja ajakava, sa ei ole tema jaoks inimene. Ta muudab plaane viimasel hetkel, jätab kohtumisi ära, kuna tal tuli midagi olulisemat vahele ning eeldab, et sa oled nõus oma nädalavahetusest loobuma.

Loe ka: 12 ohumärki, et su eks on nartsissist ning püüab sind suhtesse tagasi imeda

Kui sa seda ei ole, siis saad vastu tavapärase kohtlemise, süüdistused, et oled halb ema (või isa) ning ähvardused sult laps ära võtta. Sinu töö on rahulikuks jääda ning jälgida, et suhtlus oleks kirjalik. Vestlused nartsissistiga, mis pole kirja pandud või toimuvad telefonis – neid pole sama hästi kui olnud.

4. Loobu kontrollist

Sa tead, et lapse jaoks on mõlemad vanemad kallid ning sa ei musta oma eksi tema ees. Samuti tead sa ka, et sinu eks ei vali vahendeid ning tema jaoks on teie lahkuminek põnev mäng, kus laps on tema tiimikaaslane. Ta ostab lapsele maiustusi, lubab tal piiramatult telekat vaadata, ta manipuleerib last sulle vastu hakkama ja hullemal juhul püüab teid omavahel ka tülli ajada. Parim, mis sa oma lapsele teha saad on rahulikuks jääda, lasta tal oma tundeid tunda, olles tema jaoks endiselt olemas ning mitte hakata nartsissistile läbi teie ühise lapse vastu vaidlema.

Ilmselt tekivad teil kodus suured probleemid seoses lubatud ja lubamatuga, kuid sinu roll on jääda armastavaks lapsevanemaks ning kehtestada sellised piirid nagu sina õigeks pead. Võib juhtuda, et su järeltulija vihkab sind selle eest natuke, et ta ei saa samasuguseid hüvesid nagu nartsissisti juures, aga sul on võimalik talle eakohaselt ning armastavalt selgitada, miks on sinu kodus just sellised reeglid nagu need on.

5. Lepi olukorraga

Kui sa oled oma enesehinnangu taastanud, elu uuesti üles ehitanud, reeglid paika saanud, siis ei jää sul muud üle kui patsutada endale õlale ja ennast kiita. Nartsissist ei muutu ja sinu pahameel tema suhtes on nagu hane selga vesi – sa kulutad vaid oma aega ja närve. Võta teda kui kolmeaastast, kes mõnikord on täitsa armas, aga suurema osa ajast jonnib, kuna teda ei lubata porilompi hullama või ta peab karupüksid jalga panema. Mis sa teed sellisega? Ei vihasta ju, võtad sellisena nagu ta on ja lähed oma eluga edasi.

Loe ka: 5 võtmefraasi, millega lööd nartsissisti tasakaalust välja

Nüüd võib olla õige aeg vaadata sügavamale enda sisse ning analüüsida (soovitatavalt hea terapeudi abil), mis sind tõmbab suhtesse kiusupunniga ja mida saad sa teha selleks, et järgmise partneriga läheks paremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles