5 nippi, kuidas peale valusat lahkuminekut eluga edasi liikuda

Anna Maria Naanuri
, suvereporter
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: shutterstock.com

Murtud südame tervendamine ei ole lihtne, sest üle pea keevad tunded viivad reaalsustaju ning mõtted juhtunust kummitavad nii päeval kui öösel. Bess Myerson ütles kord, et armuda on kohutavalt lihtne, kuid hiljem samast inimesest loobuda on lihtsalt kohutav, eriti siis, kui soovisid viimse hetkeni suhet elus hoida. 

Kuidas vaadata sügavast valust mööda ning leida elus taas üles õnn ja armastus?

1. Ära väldi negatiivseid emotsioone, vaid tunnista neid endale

See võib olla üks raskemaid ja keerulisemaid hetki, mida läbi elada. Fakt on see, et südamevalu on võrreldav leinaga ning ühel hetkel sa lihtsalt pead endale tunnistama negatiivsete emotsioonide olemasolu, et seejärel neist vabaneda. Püüdes vältida valu ning kurbust, tekitab see pikemas perspektiivis ainult rohkem kannatusi.

2. Saa taas iseseisvaks

Püüdes täita enda elus ja südames tekkinud tühimikku, astudes uude suhtesse või lootes vana kallimaga ära leppida, teed sa endale ainult karuteene. Kõige targem oleks olla veidi eemal ning leida just see tervislik toimetulekumeetod, mis sul sel keerulisel perioodil elus edasi aitab liikuda. Buddha on öelnud, et kiindumine viib kannatusteni ehk kõige kiirem tee õnne ja rahuni on lahtilaskmine. Vahel võib tunduda, et elu pole ilma armastatud inimeseta enam elamist väärt, kuid see pole tõsi. Kõik, mida sa siin elus vajad, oled sina ise. Sina ise oskad end teha kõige õnnelikumaks ning nüüd on aeg seda endale taas tõestada.

3. Pane kirja oma tugevused

Üks tehnikatest, mis mõtted eemale viib ning vägagi efektiivseks südamevalu raviks võib osutuda, on iseendale mõtlemine ning enda tugevuste analüüsimine. Mõtle endamisi, mille üle oled uhkust tundnud, mis on sinu suurimad saavutused, heateod või mis eesmärgid oled saavutanud. Tõstes enda enesekindlust, suurendab see vähehaaval tahet eluga edasi liikuda, sest olles saavutanud juba nii palju, saab lahkuminekust lihtsalt järgmine katsumus, millest võitjana välja tulla.

4. Naera. Nuta.

Naermine parandab haavu mitmel tasandil, sama teeb ka nutmine. Pole kokkusattumus, et inimene end tihtipeale pärast nutmist tunduvalt paremini tunneb. Nuttes väljutad sa läbi pisarate enda kehast toksilisi aineid, mis mõjutavad emotsionaalset tasakaalu. Vahel võib enda tühjaks nutmine muuta kõike ning aidata sul astuda esimene samm tervenemise suunas.

5. Leia taas lootus

Raamatus «Lugu hiirest nimega Despereaux» on üks ilus ütlus: «Maailmas on vaid üks emotsioon, mis on hirmust tugevam – andestus». Selleks, et andestada, vajad sa oma ellu lootust. Usku tulevikku, et ühel päeval ärkad üles õnneliku ja rahulolevana, keedad endale kohvi ning naudid iga hetke, mis elul sulle veel pakkuda on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles