Kas rase naine saab koroonaviirust lootele anda?

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kas rasedal on võimalik koroonasse nakatudes viirus anda edasi ka oma lootele?
Kas rasedal on võimalik koroonasse nakatudes viirus anda edasi ka oma lootele? Foto: Pexels

Itaalia teadlased uurisid 31 koroonaviirusega naist, kelle beebid sündisid sealse pandeemia kõrghetkel märtsis ning aprillis ning leidsid viiruse jälgi nii nabanööriverest, platsentast ning ühel juhul ka rinnapiimast.

Sedalaadi testimine avastab lihtsalt geneetilise materjali olemasolu ega tähenda, et nendes kohtades olev viirus on võimeline kedagi nakatama. Ühel juhul oli tõendeid, mille kohaselt vastsündinu sai viiruse sündides kaasa, sest selle jälgi leiti nii platsentast kui ka nabanööriverest. Teisel juhul olid vastsündinul teatud koroonaviirusega seostatavad antikehad, mis platsentat ei läbi, seega ei saanud need pärineda emalt.

Prantsusmaalt tulev teade andis aga veelgi põhjapanevamat infot üsas toimunud nakatamise kohta, mille puhul vastsündinu oli juba sünni hetkel väga haige. Samal ajal annab Ameerika Ühendriikide tervishoiuministeeriumi juures tehtud teadustöö aimu sellest, miks looted tihemini viirusesse ei nakatu: platsentas asuvad rakud moodustavad haruharva koroonaviirusele organismi tungimiseks vajalikke tööriistu. Kontrastina on platsentas aga piisavalt selliseid tööriistu, mida näiteks Zika ja teised viirused loote nakatamiseks ära kasutada saavad.

Enamik seni tehtud teadusuuringuid on kasutanud uurimisobjektidena naisi, kes olid nakatumise hetkel juba raseduse hilistes etappides, mistõttu on kindlasti vaja edasisi uuringuid, mille osalejad nakatuvad koroonaviirusega lapseootuse algusfaasis. Rasedatele naistele kehtivad aga täpselt samad kaitsenõuded, mis kõigile teistele: kanda avalikus kohas maski, pesta tihti käsi ning hoida nakatumise vältimiseks teistega vähemalt kahemeetrist vahet, vahendab MSN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles