Tänases «Külmavärinate» saates toome kuulajateni ühe pöörase öö Johannes Üksi elust, kui mees otsapidi põrgus käis; räägime kahest mõrvaloost Floridas ja Lasnamäel, mis on mitmel põhjusel väga sarnased; ning jutustame loo ka ühest imelikust mungast, kelle teod rikkusid mitme tallinlase elud.

Tallinnas Lai tänaav 29 asub Huecki maja, mis on saanud nime perekonna järgi, kellele see maja 1683-1939 kuulus. Selle majaga on seotud ka kummituslegend - nimelt usutakse, et munga vaim, keda nähakse selle maja keldris kurva näoga ringi jalutavat, otsivat taga oma armastatut. Teise legendi järgi ajas kurjaks saanud munk lahku armunud paari, kusjuures noormees poonud end Huecki maja trepikotta üles. Ajaloodokumentidest paljastub aga sootuks teistsugune versioon Tallinnas 600 aastat tagasi lahti rullunud sündmustest.

Huecki maja Lai tänav 29
Huecki maja Lai tänav 29 Foto: Fotis

Tallinna Linnaarhiivi materjalid panevad pigem uskuma, et Laial tänaval ei konda sugugi mitte munga kummitus. Lisaks kõigele tundub, et see munk, kes 600 aastat tagasi siin tegutses, oli tõeline manipulaator, kes suutis ära rikkuda mitme tallinlase elu.

Nötkenite suur perekond

11. mail 1433. aastal puhkes Tallinnas suur tulekahju. Kõik linna kirikud olevat maha põlenud, mis võib küll väike liialdus olla. Pärast seda hakati nõudma, et uusehitised ainult kividest püstitatakse. Pärast tulekahju, kas samal või paaril järgneval aastal, lasi Tallinna kaupmees ja raehärra Michel Nötken praeguse Lai tn 29 kohale tänava äärde ehitada tüüpilise kaheruumilise kaupmeheelamu ja selle lõunaküljele ilmselt ka nn väikeelamu.

Kommentaarid
Copy