Miniseelik, mis muudab seksikaks nii peenikesed kui paksud

Tuub on reisisellide suur lemmik - mittekortsuv miniseelik igaks elujuhtumiks olemas! Foto: Kristina Herodes / Marko Külaots
Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
  • Enamik moerõivaid on tehtud peenikestele. Nii on.
  • Kurvid on eelis, ainult tunne õigeid trikke!

Enamik moerõivaid on tehtud peenikestele! Jah, me võime öelda, et see pole tõsi, aga paraku siiski on. Leida moemerest asju, mis ühtviisi austaks igasuguse kehakujuga kandjat, on tükk tööd. Üks niisugune on tuub – Eestis loodud, keha kallistav seksikas rõivas, mis näeb lopsakatel kurvidel isegi kaunim välja.

«Tuubi kavandades teen ma täpselt seda, mida ma ise tahaksin kanda,» räägib Tuubi looja Tiiu Roosma. «Ideed saavad alguse tavaliselt mõnest heast kangast või praktilisest vajadusest. Veel parem, kui mõlemast koos. Hiljuti küsisid Eestisse põgenenud ukrainlased minult, mida ma teen. Vastasin: riideid. Milliseid? Häid ja igavaid.»

Tiiu Roosma armastab mugavust, vaheldust ja seiklusi. Sedasama armastavad tema disainitud moeasjad. 
Tiiu Roosma armastab mugavust, vaheldust ja seiklusi. Sedasama armastavad tema disainitud moeasjad. Foto: Lisett Kruusimäe

Moelooja haridusega naine on kirglik reisisell, seikleja ja sooja südamega maailmaparandaja, nii oli ka tuub algusest saadik kujundatud jätkusuutlikuks, pretensioonituks ja mitmekülgselt kantavaks moeasjaks – mood ei tohi olla koormaks niigi kärssavale planeedile. Seda kannab nii ökokangas kui lihtne tõsiasi, et omades ühte rõivast, mis suudab täita mitme rõiva funktsiooni, ongi sul tõesti vähem vaja.

Tuub kaunistab ka kurvikat, imekaunis plussmodell Viktoria Skrõnnik on ehe eeskuju.
Tuub kaunistab ka kurvikat, imekaunis plussmodell Viktoria Skrõnnik on ehe eeskuju. Foto: Mardo Männimägi.

Figuuri parandamise saladus

Kuidas see saab nii olla, et liibuv rõivas kaunistab nii peenikest kui paksukest? Tuub tabas kümnesse õige mitme trikiga, mis figuurile kasu toovad. Esiteks emotsionaalne võit: mugavus on seksikas. Tuub võtab just kandja kuju, aga teeb seda aupaklikult ja hellalt. 

Teine trikk on tark vabaduse määr. Õiges suuruses tuubi valid siis, kui see kallistab, aga ei pigista. Võtab pehmed voldid ja pole pingul nagu vorstinahk. Just sedasi esile toodud siluett tundub kõige kaunim ja seksikam, ehkki päris täpselt polegi selle piirjooni võimalik mõõta. Proovi – see asi toimib!

Kolmandaks on tuub kahekordsest kangast: see on märksa hellem, samas konkreetsem kallistus kui enamik liibukaid, mis on ühekordsed.

Tuubi püüab pilke ka tumedas, tagasihoidlikus gammas. Ja oo kui imeliselt see saledamaks muudab!
Tuubi püüab pilke ka tumedas, tagasihoidlikus gammas. Ja oo kui imeliselt see saledamaks muudab! Foto: Lisett Kruusimäe

Neljas kasu on värvioptika tundmine. Tumedamad toonid, näiteks must Black Cat, tumesinine Seriously Pretty ja veinipunane Merlot, neelavad valgust ja muudavad kandja hapramaks. Heledad aga, näiteks sinine Skyfall, roosa Goodgirl ja valge veini värvi Chardonnay, lisavad naiselikku kurvikust, sedagi soovib nii mõnigi naine.

«Mulle täiega meeldib, tunnen end väga seksikana,» ütles Dagmar Lamp. Ta näeb tuubis välja nagu tõeline hot mama ja sama nime kannab ka punane tuub ise. Tänaseks on Dagmari kapis muidugi juba terve valik eri tuube, mida ta kannab enesekindlalt ja säravana nii tööl, peol kui rannas.

Dagmar Lamp ja Kristina Herodes, kaks nii erinevat keha, kuid mõlemale sobib tuub suurepäraselt. Daki kannab seda minikleidi ja Kristinka topi kujul.
Dagmar Lamp ja Kristina Herodes, kaks nii erinevat keha, kuid mõlemale sobib tuub suurepäraselt. Daki kannab seda minikleidi ja Kristinka topi kujul. Foto: Tiiu Roosma
Tuub on reisisellide suur lemmik - mittekortsuv miniseelik igaks elujuhtumiks olemas!
Tuub on reisisellide suur lemmik - mittekortsuv miniseelik igaks elujuhtumiks olemas! Foto: Kristina Herodes / Marko Külaots

Miniseelik, mini-mini seelik

Naiseliku minikleidi ja seeliku kujul on tuub muidugi tõeline südametemurdja. «Tuubi kleit-seelik-topp on vallatu ja vahva,» sõnab särav naudingute koolitaja Epp Kärsin. «Nii palju erinevaid kasutusvõimalusi, lase vaid fantaasial lennata. Ilusad puhtad värvid ja superkvaliteet. Seljas siidiselt sulnis.»

Epp Kärsin triibulises tuubis.
Epp Kärsin triibulises tuubis. Foto: Erakogu

Kuna tuubi kantakse palju miniseeliku ja -kleidina, tulid tegijad mõttele luuagi spetsiaalne minituub. See on tavalisest lühem, kergem, kantav topikese või seelikuna. Kuid mis tahes tuubist saab vormida meelepärase pikkusega seeliku. See joonistab kehakuju kaunilt välja, kuid ei jää liialt liibuv. Veidi vabu voldikesi annab figuurile armu ning sageli on tuub ainus liibuv rõivas, mida ka kurvikam naine meelsasti kannab.

Alguses olid tuubid mõeldud vaid väga pisikestele Twiggy suuruses naistele nagu Tiiu ise ning Marilyni suurus sobis keskmiselt saledatele nagu Kadri. Kuid suuremad naised tahtsid ka! Nii ilmusid valikusse suurused Rubens ja Milo. 

Tuubi laiad püksid sündisid klientide soovil. Ja müüdi silmapilk läbi. Kellel isu, peab augustini kannatama.
Tuubi laiad püksid sündisid klientide soovil. Ja müüdi silmapilk läbi. Kellel isu, peab augustini kannatama. Foto: Lisett Kruusimäe

Tuubi püksid 

«Kadri on meil ise suur retuuside fänn, nii hakkas ta suruma, et meil on nii mõnus kangas, retuuse on vaja,» meenutab Tiiu. Retud ilmusid tuubide seltsi õige ammu, aga teisi pükse tuli päris kaua oodata. Sest autor ei jäänud enne rahule, kui sai täpselt seda, mida tahtis: püksid, mis oleks sama mugavad nagu dressid, aga samas nii glamuursed, et kanna või kontsadega. Viimaks said valmis kõik-ühes-püksid Everywear.

«Õudselt kaua putitasin ja pusisin, et tuleks õige lõige,» tunnistab Tiiu Roosma naerdes. «Tahtsin midagi sellist, mis oleks täiesti pretensioonitu. Ei pressiks esile, samas oleks siluett ilus, elegantne, mugavuse arvelt kompromisse ei tee.» Ka lõikele esitas ta kosmilised nõudmised: rõhutagu kehakuju, samas ei tohi kuskilt pigistada. 

Maailma mugavaim püksipaar, usub Tiiu.
Maailma mugavaim püksipaar, usub Tiiu. Foto: Lisett Kruusimäe

«See lõige on tegelikult täiesti ebanormaalne. See ei ole klassikaline püksilõige kuskilt otsast, aga keha peal see töötab suurepäraselt. Meie tuubipüksid on täiesti ebareeglipärased. Aga las nad olla, meie kehad on ju samuti! Minu meelest said maailma parimad püksid.» Tiiu kannab neid pükse nüüd pea iga päev ja ühes temaga terve armee tuubifänne – no pole olemas midagi mugavamat. Kahekordne elastne värvel, ei ühtki kinnist, taskud ja parasjagu volte puusadel, mis rõhutavad sihvakat joont, aga ei ole ka ülearu mööda nahka.

Tuubi laiad püksid sündisid klientide soovil. Ja müüdi silmapilk läbi. Kellel isu, peab augustini kannatama.
Tuubi laiad püksid sündisid klientide soovil. Ja müüdi silmapilk läbi. Kellel isu, peab augustini kannatama. Foto: Lisett Kruusimäe

Uutest asjadest said ülikiiresti hitiks laiad püksid. «Need tulid täiesti inimeste soovina,» tunnistab Tiiu Roosma. «Paljud küsisid, et nii äge kangas, miks te laiu pükse ei tee. Siis tegimegi. Me arvestame täiega kundede soove.» Kanga omadused on sellised, et mingit hooldust see ei nõua. «Mul on valge koer ja vana maja, siis oleks igal pool pudemeid, mida külge korjata, aga nendega pole mingit muret: püherda, kus tahad, rapsi kintsud puhtaks ja mine.»

Tuubi puhul otsustab omanik ise, mis rõivaga tegu. Kanda saab seda nii seeliku, kleidi kui topina. Ja mitte ainult!
Tuubi puhul otsustab omanik ise, mis rõivaga tegu. Kanda saab seda nii seeliku, kleidi kui topina. Ja mitte ainult! Foto: Erlend Staub

Paljudest tuubidest on saanud haruldused, mida fännid järelturult taga otsivad. Üks sellistest on näiteks eksootilise lillemustriga El Paradiso tuub, mis müüdi läbi ülikiirelt. Ja juurde saada kahjuks praegu lootust pole.

«Mustrid on kahjuks hetkel pildilt kadunud,» tunnistab disainer. «Ega see polnud meie valik! Meile väga meeldisid igasugused mustrid. Lihtsalt toimus tootmise nihe, nii oleksid sama mustri kogused liialt suureks läinud. See ei meeldiks aga ei meile ega meie kandjatele.»

tuub skyfall. Nagu ilusa ilma taevas.
tuub skyfall. Nagu ilusa ilma taevas. Foto: Lisett Kruusimägi
Tuubi loojad Kadri Vahe, Tiiu Roosma ja kaasamõtleja Veera Marjamaa.
Tuubi loojad Kadri Vahe, Tiiu Roosma ja kaasamõtleja Veera Marjamaa. Foto: Erlend Staub

Tuub – mis see on?

Enam lihtsam üks moeasi olla ei saa! Tuub on ümbertöödeldud ökokangast elastne toru, mis võib olla miniseelik, midiseelik, kleit, pluus, sall, peakate või aksessuaar. Imelihtne ja geniaalne. 

Tuubi leiutasid 2014. aastal Tiiu Roosma ja Kadri Vahe. Kiirelt ilmusid valikusse nutikate tuubide kõrvale retuusid, tänaseks kuuluvad kollektsiooni ka kitsad ja laiad püksid, soojad meriinopesud, spordirõivad, T-särgid, sallid, säärised ja isegi juuksekummid. Tuub saab sel suvel juba üheksa-aastaseks.

See on loodud Eestis ja valmib tänaseni siinsamas, andes tööd meie oma inimestele. Ümbertöödeldud ökokangad ja meriino tulevad Euroopast, kuid hoolega hoitakse silm peal, et kõik toodetaks eetiliselt, õiglaselt, inimõigusi ja loodust kaitstes.

Tuubifänne leidub Eestis terve rõõmus kogukond, nende seas on ligikaudu 5000 regulaarset kandjat ja umbes 15 000 vähem aktiivset fänni. Kuid tuubisõpru on ka kõikjal Euroopas. Esimene tuub saadakse tihti uudishimust või kingitusena, aga pea kunagi ei jää see ainsaks: multifunktsionaalne rõivas on lihtsalt nii nutikas, uljas ja mugav, et tahaks seda ka mõnes teises värvitoonis ja uue mustriga. Tõsiseid fänne, kellel on rohkem kui kümme tuubi, on mitusada. 

Värske roheline tuub #chachacha on saanud rohelise mõtteviisiga rahva lemmikuks.
Värske roheline tuub #chachacha on saanud rohelise mõtteviisiga rahva lemmikuks. Foto: Lisett Kruusimäe
Kolm kaunist stiilinäidet: tuub pluusina, pluusi ja seelikuna ning kleidina. Ning kooki süüa see kehakate ei keela – venib nii palju kui vaja! Vasakult: Tiina Lell, Merilin Kolk, Inga Mattiesen.
Kolm kaunist stiilinäidet: tuub pluusina, pluusi ja seelikuna ning kleidina. Ning kooki süüa see kehakate ei keela – venib nii palju kui vaja! Vasakult: Tiina Lell, Merilin Kolk, Inga Mattiesen. Foto: Lisett Kruusimäe

Nutikas, lihtne ja praktiline tuub kuulub Eesti disaini edulugude hulka. Kuid Tiiu tunnistab: takistusi on alati. Mitte kellelgi ei lähe kõik päris lepase reega, isegi kui suur kirg on taga.

«Oi, ega meil ei läinud ka kõik kogu aeg hästi,» räägib Tiiu siiralt. «Vahepeal tuli üle elada kriis, nii emotsionaalne mõõn kui ka takistused materjali tootmisega. Aga kui jonni ei jäta, siis jõuad viimaks ikka edasi, ja nüüd tean, et tuli uus hingamine. Kirega käima tõmmatud hobiprojektist sai täitsa elujõuline äri.» Eks just takistused tõukasidki arenema, tooteportfelli laiendama ja uusi horisonte vallutama.

Tuub ei küsi kandaja kaalu ega vanust, vaid kaunistab kõiki. Vasakul särab Helgi Menšikov, kes kannab tuubi kleidina, paremal tema lapselaps, tuub sallina kaelas.
Tuub ei küsi kandaja kaalu ega vanust, vaid kaunistab kõiki. Vasakul särab Helgi Menšikov, kes kannab tuubi kleidina, paremal tema lapselaps, tuub sallina kaelas. Foto: Lisett Kruusimäe

Tuubifännide seas on arvukalt naisi, aga ka mehi. Mehed küll miniseelikut endale selga toppima ei tõtta, aga naiste seljas meeldivad tuubid neile pööraselt. Sest rõivas, mis naiseliku kehakuju pehmelt ja ahistamata välja voolib ning toob lisaks stiilipunkte mugavuse ja seksikuse eest, teeb naise vastupandamatuks. Väga tihti on just armastav mees see, kes kallimale esimese tuubi kingib.

Ühest mu enda suvest pärineb niisugune lugu: «Te kannata alati nii ilusaid, naiselikke riideid,» poetas üks põgusalt tuttav härra komplimendi. Meenutasin: kõik korrad, mil olime kohtunud, kandsin tuubi. Tõsi, need olid eri värvitoonides, aga sama asi – see tühine pisiasi jäi muidugi meesterahval kahe silma vahele. See juhtus paari aasta eest ühte telesaadet toimetades.

Tuubi idee on austada iga kehakujuga naisi. Ja eriti palju rõõmu toob see ajal, mil naise keha kõige rohkem muutub: beebit oodates. Venib just nii nagu vaja, hoiab selja soojas ja toetab.

Stiina Prees ootab kolmandat last lustakas punases retrotäpilises tuubis.
Stiina Prees ootab kolmandat last lustakas punases retrotäpilises tuubis. Foto: Lisett Kruusimäe

Kirglik tuubifänn Stiina Prees saab kohe-kohe kolmandat korda emaks ja ei tea paremat rõivast lapseootuse ajaks. «Ta on niivõrd universaalne, lihtne ja mugav, et mina ei oska tuubi küll millegi muuga asendada,» naeratab naine. Punasetäpilise tuubi kinkis talle ema. «Kuna kõik teavad, milline tuubifänn ma olen, saan neid ka sünnipäevadeks ja jõuludeks. Mul on tohutu palju tuube, kokku üle 20, ja vähemalt korra aastas ikka tuleb tunne, et paar tükki on veel puudu!»

Stiinale on tuub elustiili osa, mis on temaga kõikjal kaasas, võttes just selle rõiva vormi, mida vaja. Samuti meeldivad talle nutikad pakendid. «Tuubitorud on suurepärased taaskasutamiseks, näiteks mina hoian seal meigipintsleid.» Stiina kinnitab, et tuub on tark investeering: liiga vähe see ei maksa, aga tasub end kiirelt ära. «Seda saab tõesti igal pool kanda! Ja tuubid peavad väga hästi vastu. Oma esimese tuubi leidsin päris selle algusaegadel ja see näeb tänase päevani suurepärane välja.»

Kirkust, ulakust ja vabadust kui palju! Kaks eri tooni pliiatsseelikut ja pluusi on kõik tuubid. Inga Mattiesen ja Merlin Kolk.
Kirkust, ulakust ja vabadust kui palju! Kaks eri tooni pliiatsseelikut ja pluusi on kõik tuubid. Inga Mattiesen ja Merlin Kolk. Foto: Lisett Kruusimäe

Tulihingelisi tuubifänne leidub aga ka miniatuursete kaunitaride seas.

Eksootiline miniatuurne tulesäde Jana Hansman tegutseb twerk-tantsu treeneri ja heaolunõustajana.
Eksootiline miniatuurne tulesäde Jana Hansman tegutseb twerk-tantsu treeneri ja heaolunõustajana. Foto: Lisett Kruusimäe

Heaolunõustaja Jana Hansman ostis esimese tuubi samal aastal, kui see loodi, ja see näeb ohtrast kandmisest hoolimata ikka välja nagu uus. «Kui mu laps oli hästi väike, oli tuubi uskumatult mugav kanda,» meenutab Jaana. «Põhiliselt kasutan seda seeliku või kleidina. Mulle meeldib väga, et see tõmbab tänaval tähelepanu ja rõhutab naiselikku joont. Minu lemmik El Paradiso on džunglimustriline, pilkupüüdev ja kehakuju rõhutav. Mulle meeldib olla seksikas.»

Jana sõnul ei pea liibuvat rüüd pelgama needki, kes end oma kehas veel ülearu kindlalt ei tunne. Tuub on ideaalne mis tahes kombinatsioonide loomiseks: viska topina seeliku alla, täienda jaki või pluusiga. «Ülimugav reisile kaasa võtta, läheb väikseks kokku ja seljas on ülimugav. Kui päeval on näiteks töine üritus, panen jaki peale, aga õhtul on sul kohe väike õhtukleit ka võtta, ilma et peaksid riideid vahetama.»

Seelik igat masti – saab hakkama nii mini kui ka midina.
Seelik igat masti – saab hakkama nii mini kui ka midina. Foto: Lisett Kruusimäe

Nii nagu tuub ei dikteeri, mis kaalus või kujus peab naine olema – venib leplikult järele ja võtab pirtsutamata just kandja kuju –, ei ütle ta ka ette, kus ja kuidas teda kandma peab. Kanna, kus tahad ja kuidas tahad!

«Mina ise kannan oma tuubi enamasti seljasoojendaja ja vahelülina kihilises tervikus,» räägib tuubi hing Tiiu Roosma. «See annab mulle selge turvatunde, et olen hoitud. Ja lisaks käin tuubiga päris tihti ujumas, armastan nii suve- kui ka talisuplust. Bikiine ei juhtu mul tavaliselt kaasas olema, aga alati on käekotis üks tuub. Selline mõnus retro-, sõjaeelse supelkostüümi vaib tekib, ei ole ju alati vaja naba näidata!»

Ühetoonilised ja mustrilised tuubid pakuvad ekstra kombineerimislusti.
Ühetoonilised ja mustrilised tuubid pakuvad ekstra kombineerimislusti. Foto: Lisett Kruusimäe

Tiiu Roosma teatab siiralt, et kannabki ainult seda, mida ise kujundab. «Ma vaatan praegu oma kappi: mul ongi puha tuubi asjad. Tuubi pidulikud dressipüksid, soe meriinopluus, mis kaitseb minusugust külmavarest, ja terve hunnik tuube. Mulle endale õudselt meeldib lühike sportlik topp, mida saab kanda nii treeninguriietuse kui rinnahoidjana. Ainult pesu ja sokid ongi veel puudu, mine tea, peaks äkki need ka disainima.»

Tuubi sporditopp ja retuusid.
Tuubi sporditopp ja retuusid. Foto: Lisett Kruusimägi

Spordiriiete sari tuli tuubi valikusse samal põhjusel nagu kõik muu: Tiiul endal oli tahtmine kanda. «Tahtsin, et oleks mugav, vaba ja hea kanda. Ega me ei konkureeri spordimärkidega, aga meil on oma lojaalne seltskond, nemad kannavad ka spordisaali minnes meie asju.»

Tuub sobib nii kleidiks, pluusiks, seelikuks kui ka salliks. Nimeta veel mõni rõivas, kes seda oskaks! Loos on väikeses osas koos täienduste ja kaasajastustega osaliselt kasutatud 2020. aasta suvel Postimehes ilmunud artikli materjale.
Tuub sobib nii kleidiks, pluusiks, seelikuks kui ka salliks. Nimeta veel mõni rõivas, kes seda oskaks! Loos on väikeses osas koos täienduste ja kaasajastustega osaliselt kasutatud 2020. aasta suvel Postimehes ilmunud artikli materjale. Foto: Lisett Kruusimäe
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles