Lugeja küsib, jurist vastab: kas ja millal töötaja tööandjat oma rasedusest teavitama peab?

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Lugeja küsib: Olen rase. Tööandja rääkis, et kui ettevõtte olukord ei parane, võib ta mõned töötajad sügisel koondada. Ma ei soovi tööandjale oma rasedusest teada anda, kuid ei soovi ka töökohta kaotada. Kas ma pean tööandjale ütlema, et olen rase, et ta mind koondada ei saaks?

Vastab Greete Kaar, Tööinspektsiooni nõustamisjurist:

Töölepingu seaduse järgi ei ole töötajal kohustust oma tööandjat rasedusest teavitada. Samuti ei ole sätestatud, millal peab töötaja oma rasedusest tööandjale teada andma. Kuivõrd töötaja terviseandmed (sh rasedus) on eriliiki isikuandmed, otsustab töötaja ise, kas ja millal ta oma rasedusest tööandjat teavitab. Töötaja võib tööandjale teatada oma rasedusest näiteks alles siis, kui ta jääb rasedus- ja sünnituspuhkusele.

Siiski on teatud juhtudel mõistlik, kui töötaja annab tööandjale oma rasedusest teada. Näiteks on tööandja kohustatud arsti või ämmaemanda otsuses näidatud ajal andma vaba aega sünnituseelseks läbivaatuseks, mis arvatakse tööaja hulka. Kui töötajal on selline töö (või tööülesanded), mida ta oma raseduse tõttu teha ei tohi, väljastab arst või ämmaemand otsuse, kus tuleb töötaja töötingimusi muuta. Tööandjal on kohustus seda otsust järgida ning kergendada töötaja tööülesandeid. Kui töötaja töötingimusi pole võimalik muuta või töötaja ise kergemat tööd vastu ei võta, jääb töötaja kuni rasedus- ja sünnituspuhkuse alguseni töövõimetuslehele.  

Töölepingu seaduse kohaselt ei või tööandja koondada rasedat töötajat ega töötajat, kellel on õigus saada rasedus- ja sünnituspuhkust, välja arvatud juhul, kui tööandja lõpetab tegevuse või kuulutatakse välja tööandja pankrot (ka pankrotimenetluse lõpetamine, pankrotti välja kuulutamata, raugemise tõttu). Sellist koondamise keeldu rakendatakse üksnes juhul, kui töötaja on teavitanud tööandjat oma rasedusest või rasedus- ja sünnituspuhkuse õigusest enne ülesütlemisavalduse kättesaamist või 14 kalendripäeva jooksul pärast seda.

Seega, kuigi seadus ei kohusta töötajat tööandjale oma rasedusest teada andma, siis on see töötaja vaba tahe, kas ja millal ta oma rasedusest tööandjale teada annab. Samas, kui töötaja ei soovi saada koondatud, peab tööandja töötaja rasedusest olema teadlik. Kui tööandja ei tea, et töötaja on rase, ei ole tal võimalik ka töölepingu seaduse nõudeid järgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles