Uues uuringus selgub, et iga päev just NII toimimine muudab sind õnnelikumaks

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Vaheldusrikkus teeb õnnelikuks.
Vaheldusrikkus teeb õnnelikuks. Foto: Radu Florin from Pexels

Koroonakarantiini ajal viidi läbi väga mitmeid uuringuid inimeste meeleolude ning heaolu kohta, vahendab MSN. Uuringutulemustest selgub aga üks väga oluline faktor igas päevas, mis õnnetunnet suurendab.

Kellelegi ei meeldi oma koju suletud olla. Inimesed on sotsiaalsed olendid ning vajavad oma ellu inimestevahelist suhtlust ning seiklusi. Koroonakarantiinist tingitud monotoonne elukorraldus võib endaga väga kergesti kaasa tuua üksilduse, ärevuse ning isegi depressiooni. Uuringute kohaselt teeb inimese õnnelikumaks aga vaheldus igapäevases rutiinis.

Mais avaldatud uuring järgis 122 inimese tuju ning asukohta mitme kuu vältel. Teadlased jõudsid järeldusele, et igapäevaselt uute asjade kogemine, näiteks uutes linnaosades jalutamas käimine, selleasemel, et kodus diivanil istuda, tõi kaasa positiivsema vaate elule. Mida rohkemaid erinevaid kohti inimene külastas ning mida erinevamad need olid, seda rohkem see tuju tõstis.

«Meie leidudest võib välja lugeda, et uudsus on väga oluline, ent seda on ka kogemuste mitmekesisus,» selgitab New Yorgi ülikoolis töötav psühholoog Catherine Hartly, üks uuringu autoritest. Naine selgitab seda kui kahesuunalist tänavat: ringi seiklemine tõstab inimese tuju ning rõõmsamad inimesed kipuvad ka rohkem ringi seiklema.

Kuigi hetkel ei pruugi igale poole reisimine sotsiaalse distantseerumise ja koroonaviiruse jätkuva leviku tõttu võimalik olla, tuleb kasuks iga väiksemgi samm. Näiteks võid hommikul tööle minnes vahelduseks mõne teise tee valida või minna hoopis rattaga. Vaata enda ümber ringi, et märgata asju, mis võivad ka tuttavates kohtades varem kahe silma vahele jäänud olla. Hartley sõnul on oluline ennast erinevatele ja varem kogemata vaadetele, helidele ning kogemustele avada.

Ning kui sa tõesti ei saa või taha oma kodust lahkuda, siis proovi oma igapäevaseid tegevusi muuta, et vaheldusrikkusest kasu lõigata. «Ajal, kui inimeste liikumine võib olla piiratud, tuleb sarnaselt kasuks ka teistsuguste uudsete kogemuste otsimine. Loe või vaata midagi uut, suhtle tavapärasest erinevate inimestega - ka niimoodi on võimalik mitmekesisust luua,» selgitab Hartley.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles