KAS KA SINA? ⟩ Dermatoloog paljastab levinud vea, mida inimesed nahahoolduses teevad

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kauni näonaha saavutamiseks tuleb osata seda õigesti puhastada.
Kauni näonaha saavutamiseks tuleb osata seda õigesti puhastada. Foto: Daniel Xavier from Pexels

Niisked meigieemalduse salvrätikud on väga universaalsed, kirjutab Well+Good. Neid on kerge kaasas kanda ja kasutada, need eemaldavad nahalt mustuse ning meigi. Ent dermatoloog Birnbaumi sõnul teevad inimesed nende kasutamisel siiski ühe nahka rikkuda võiva vea.

Kas näopuhastusgeelid ja niisked salvrätikud on naha puhastamiseks võrdselt head?

Kui vaadata näopuhastussalvrätikute ja näopuhastusgeelide koostisosi, siis suurt erinevust nendest ei leia. «Näopuhastustooted ning meigi eemaldamiseks mõeldud niisked salvrätikud töötavad sarnaste toimeainetega,» selgitab dermatoloog Charlotte Birnbaum. «Neis mõlemas sisalduvad pindaktiivsed ained, mis aitavad meie nahalt mustust eemaldada.»

Peamine erinevus kahe toote vahel seisneb aga nende kasutusviisis. «Puhastusgeelide ja -ainete puhul loputame me toimeaine koos mustusega nahalt veega maha. Salvrätikutega jääb nahale aga tihti teatud koguses jääkaineid.» Sama võib juhtuda ka mitsellaarveega. Kõige suurem viga, mida inimesed teevad, ongi see, et nad arvavad, et naha puhastamiseks piisab ainult niiskest salvrätikust. Tegelikkuses see nii aga pole.

Niisest salvrätikust võib näole jääda külluses erinevaid toimeaineid, mille tegelikult peaksid nahalt maha pesema. «Kui sellised ained pikemaks ajaks nahale jäävad, võivad nad tekitada nahaärritust või lausa allergilisi reaktsioone,» selgitab dr Birnbaum.

Nahaarst Ronald Moy sõnul võib salvrätikutest nahale jääda ka alkohol, mis mõjub kuivatavalt ning ärritavalt. Eriti tähelepanelikud peaksid tema sõnul toimeainejääkide osas olema inimesed, kellel on tundlik nahk või sellised nahahaigused, nagu rosaatsea või ekseem. Need inimesed on teatud kemikaalide suhtes eriti õrnad.

Mõlemad nahaarstid soovitavad naha puhastamiseks kasutada pigem seepi ja vett, dr Birnbaum lisab, et õrnatoimeline puhastusgeel on ainult niiske salvrätiku kasutamisest kindlasti parem variant. Siiski ei peaks niiskeid salvrätikuid üle parda heitma. «Nende kasutamine on siiski parem kui näo üldse mitte puhastamine,» selgitab dr Birnbaum.

Seega, kui muud võimalust pole, kasuta meigieemaldussalvrätikuid, kuid võimaluse korral loputa nägu pärast seda veega üle, et vältida ebameeldivad nahareaktsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles