Eksperdid ütlevad: kas iga päev duši all käimine on hea või mitte

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Pesemine on paljude inimeste jaoks igapäevase rutiini üks osa. Tegelikult pole vahet, kui jätad ühe päeva duši all käimata, küll aga mängib suurt rolli, kui käid end iga päev pesemas, ütleb The Independent.

Ameerika geeniteaduse keskuse andmetel võib liigne pesemine kahjustada inimese mikrobioome, mis on bakterite, viiruste ja muude sinu kehas elavate mikroobide kogum. Need on tervise lahutamatu osa ja mikroobse ökosüsteemi segamine võib põhjustada haigusi. Lõpptulemus võib mõjutada immuunsüsteemi, seedimist ja isegi südant.

Amazonases asuva Yanomami küla uuringust selgus, et seal elanud inimestel oli nahal palju rikkalikum mikroobide kogukond ja bakterite ning geneetiliste funktsioonide suurim mitmekesisus, millest iial kuuldud. Neil olid isegi bakterid, mis olid antibiootikumiresistentsusega, kuigi nad ei olnud kunagi antsibiootikumidega kokku puutunud.

The Independent väidab, et kuigi uuringus leiti, et läänestumine ja entusiastlik eluviis (mis hõlmab ka šampoonitamist), mõjutab märkimisväärselt inimese mikrobioomi mitmekesisust, ei osatud siiski öelda, kui sageli peaks ikkagi duši all käima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles