Kuidas oskuslikult palka juurde küsida?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Karjäär eeldab pidevat arengut nii positsiooni kui ka palganumbri poolest, eks ole? Siiski on paljudel inimestel raskusi palga juurde küsimisega.

Pole vahet, kui palju sa oma tööd armastad, kui oled alamakstud, oled ikkagi õnnetu, kirjutas cbsnews.com.

Oota, kuni sa oled nõutud

Eriti pärast intervjuud pead sa veenduma, et nad tahavad sind, enne kui nad on nõus sinu eest võitlema (raha seisukohalt). «Tööandjatele ei meeldi palga osas väga kaubelda. Kui nad sind tahavad, siis üldiselt saad sa palganumbri, mida küsid,» ütles tegevjuht Monique Tatum.

Otsi internetist palgainfot

«Internet on muutnud palganumbrites orienteerumise palju lihtsamaks, sest annab hea ülevaate erinevatest palkadest,» ütles karjäärinõustaja Jack Chapman. «Kui sul on ülevaatlik info olemas, saad ülemuse jutule enesekindlamalt minna. Saad argumenteerida faktidega, selle asemel, et tuua sisse individuaalseid väärtusi,» soovitas ta.

Küsi kõigepealt rohkem aega, seejärel rohkem raha

Päev või kaks annavad sulle võimaluse uue tööpakkumise või palganumbri üle järgi mõelda ning planeerida ette oma järgmine samm. «Küsi vabaks vähemalt 24 kuni 48 tundi. Vaikimine on kuld, lase esialgsel pakkumisel natuke lihtsalt olla. Ära kiirusta millelegi alla kirjutama!» ütles karjäärikoolitaja Meg Montford.

Tõesta oma väärtust

Kui oled juba mõnda aega tööl olnud, siis lepi kokku kohtumine, kus arutate ülemustega sinu töötulemusi ning seda, kuidas su palk võiks tulemustest olla mõjutatud. «Kui sul on konkreetne nimekiri saavutustest, mis näitavad, mida oled firma heaks teinud või firmas kokku hoidnud, siis aitab see sind keskenduda faktidele, mitte emotsioonidele,» ütles raamatu «Kümme edutamise saladust» autor Carolyn Thompson.

Hangi teine pakkumine

See on vana, kuid hea nipp, ütles raamatu «Kuidas intervjueerida nagu proff» autor Mary Greenwood. Just nagu kohtingugagi – enda ahvatlevaks ja nõutavaks muutmine kõrgendab su väärtust ka praeguse partneri silmis.

Kunagi ära lase «ei»-l läbirääkimisi lõpetada

Oled saanud tööpakkumise, mille palganumber jääb allapoole sinu soovi, kuid kuuled vabanduseks, et «raha lihtsalt pole». On aeg otsida uut võimalust? Mitte nii kiiresti!

«Ütle, et sa ei tea, kas saad sellise palgaga tööd vastu võtta. Küsi muude hüvede kohta – ehk on vabu päevi, boonuseid või muid hüvitisi, mis saaksid väiksemat palka korvata?» soovitas Chapman. Võid pakkuda ka lisaülesandeid, mis peaks kaasa tooma palgatõusu.

Tea, millal lõpetada

«Tea, millal läbirääkimised ei ole enam sinule kasulikud ning liigu edasi paremate võimaluste poole,» soovitas Montford. Kui tunned, et firma saab läbirääkimistel alati parema lõpplahenduse, siis arvatavasti nad saavadki. Sa tahad ju töötada kuskil, kus sind hinnatakse?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles