VIDEO ⟩ NASA avaldas päikesest hämmastavad kaadrid

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
NASA vaatles 10 aasta jooksul päikest ning pani sellest kokku hämmastava video.
NASA vaatles 10 aasta jooksul päikest ning pani sellest kokku hämmastava video. Foto: AP/Scanpix

Oled sa mõelnud, milline näeb päike välja kümne aasta vältel? NASA avaldas põneva video päikesest, mis on korraga nii ilus, põnev kui ka õpetlik.
 

Riiklik Aeronautika- ja Kosmosevalitsus (NASA) avaldas 24. juunil Youtube'i keskkonnas hämmastava video päikesest. Nimelt jälgisid organisatsiooni töötajad ja erinevad teadlased 10 aasta vältel päikest ja sellega toimuvaid muutusi. Uuringu käigus tehti 425 miljonit kõrge resolutsiooniga pilti, millest lõpuks valmis 70-minutiline video. Tundub hämmastav, et nii väikese aja sisse suudeti panna koguni kümme aastat, aga NASA põhjendab seda sellega, et üks sekund videos võrdub 1 päev maakeral, vahendab NDTV.

Videoklipist on näha päikese tõuse, loojumisi ja erinevaid sellega toimunud muutusi. Uuringus osalenud teadlased on tõdenud, et tänu aastate jooksul nähtust tehtud järeldustele teavad nad oluliselt rohkem nii päikesest, sellega toimuvatest mutuustest ja päikese magnetväljast, mis liigub kosmoses tsüklitena.

NASA sai rohkem infot ka päikese magnetvälja kohta, mis liigub nende sõnul tsüklitena ning mida kutsutaksegi päikesetsükliteks. Magnetväli muudab iga 11 aasta tagant oma suunda ning enne uuringut toimus see muutus 2008. aastal. Eelmisel aastal möödus 11 aastat eelmisest muutumisest.

Magnetpoolused vahetavad oma asukohti umbkaudselt iga paarisaja tuhande aasta tagant. Eelmisel aastal ERR Novaatoris ilmunud artikli kohaselt ei vahetu vaatamata teadlaste hirmudele magnetpoolused veel nii pea.

«Pooluste vahetumine on langenud ajaliselt kokku liikide kiirenenud väljasuremisega ja muutustega nende DNA-s. Enamik sellistest väidetest on siiski jaburad,» märkis töö juhtivautor Brad Singer, Winsconsin-Madisoni Ülikooi geofüüsika professor ERR Novaatorile.

NASA videot päikesest saad vaadata siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles