8 märki, et sul on enese teadmata emotsionaalne afäär

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Ka süütust suhtlusest võib välja kasvade emotsionaalne afäär.
Ka süütust suhtlusest võib välja kasvade emotsionaalne afäär. Foto: Andrea Piacquadio from Pexels

Paljud inimesed peavad afääriks ehk kõrvalsuhteks seda, kui kaaslane kellegi teisega magab, kirjutab Well+Good. Tegelikult võib afääriks lugeda ka selliseid suhteid, mis «füüsilise petmise» alla kuidagi ei kuulu.

Mis on emotsionaalne afäär?

Vastus sellele küsimusele on pisut keerukas. Suhte- ja seksiterapeudi dr. Tammy Nelsoni sõnul võib emotsionaalne afäär olla ükskõik milline suhtlus väljaspool monogaamset paarisuhtet või abielu, mis kestab pikemat aega ning võib viia romantilise või isegi seksuaalse petmiseni.

Abielunõustaja Melissa Divaris Thompsoni sõnul on emotsionaalne afäär kindlasti petmine - seda isegi siis, kui sellega ei kaasne mingisugust füüsilist petmist seksi näol. Tema sõnul võib emotsionaalne petmine suhtele füüsilisest petmisest isegi kahjulikumalt mõjuda. «Emotsionaalse afääri puhul on inimeste vahel kindlasti ka sügavad tunded, samas kui kellegi teisega magamine võibki olla lihtsalt seks,» selgitab Thompson. «Tegelikult võib olla väga keeruline aru saada, kas sul on kellegagi emotsionaalne afäär, sest see võib juhtuda äkitsi ning intensiivselt, ent ka pikkamööda ja aja jooksul. See justkui hiilib sulle selja tagant ligi ja nii võidki ühel päeval avastada, et sa oled väga väga lähedane inimesega, kes ei ole sinu suhtepartner.»

Päris kindlasti on emotsionaalse afääri piirid veelgi segasemad virtuaalse suhtluse puhul, näiteks vestlusäppides või sotsiaalmeedias, sest nende kaudu on väga kerge leida ühendus inimesega, kellega sa ei pruugi päriselus mitte kunagi kunagi kohtuda või kellega sul virtuaalsest ruumist väljaspool mingit suhtlust pole, seega võidki mõelda, et «Pole võimalik, et see emotsionaalse petmiseni viiks.»

Kuivõrd emotsionaalseid afääre võib olla üsna keeruline ära tunda, toovad eksperdid välja kaheksa emotsionaalsele petmisele viitavat märki, mida tasub oma suhtlusliinidest otsida, et hoida ära olukorra eskaleerumist selliselt, et sinu enda suhe või abielu kannatab.

8 märki, et sul on enese teadmata emotsionaalne afäär

1. See inimene on esimene, kellega sa tahad rääkida, kui midagi olulist juhtub

«Sa igatsed selle inimesega rääkimist ja oma elus juhtunud asjade jagamist, olgu need siis suured või väikesed, rohkem, kui samade mõtete oma partneriga jagamist,» ütleb Thompson. «Sarnaselt tahad sa selle inimesega jagada hetki, kui sul on miskipärast keeruline või soovid sa mõnd saavutust tähistada.»

2. See inimene on sul järjepidevalt mõtetes

Rõhk sõnal «järjepidevalt». Jah, meil kõigil on mõnikord emotsionaalse või isegi seksuaalse sisuga mõtteid näiteks töökaaslastest või teistest inimestest meie eludes, mis on suhteliselt ohutud ega valmista kuidagi muret. Ent kui mõtled kellelegi tihemini kui oma suhtepartnerile, siis on olukord juba probleemne. «Sul võib selle inimese kohta olla mitmesuguseid fantaasiaid, mis takistavad sind oma tegeliku kaaslasega koos hetkes olemist ning elu nautimist,» selgitab Thompson. «Või leiad sa end alatihti oma peas seda inimest oma partneriga võrdlemas.»

3. Sa pihid sellele inimesele oma suhteprobleeme

«Kas sa räägid sellele inimesele asju, mida sa oma suhtepartneriga enam ei jaga?» küsib dr. Nelson. «Kui leiad, et jagad selle inimesega väga intiimseid asju oma elu ja suhte kohta, siis on see kindlasti märk olemasolevast või väljakujunemisjärgus emotsionaalsest afäärist.»

4. Sa tunned, et see inimene väärtustab sind sinu partnerist enam

Teiste inimestega emotsionaalsete sidemete loomine on see, mida me kõik oma elus soovime, seega kui sa leiad kellegi, kes on nõus sinu probleeme kuulama siis, kui su pikaajaline kaaslane neile erilist tähelepanu ei pööra, siis on väga kerge ühest sidemest lahti öelda ning see uuega asendada. «Emotsionaalse afääri puhul tunned sa end tihti selle konkreetse inimese poolt eriliselt nähtuna ning kuulduna, temaga suhtlemine annab sulle eluenergiat,» selgitab Thompson. «See on üsnagi ahvatlev ning sellised tunded võivad väga kiiresti väga sõltuvusttekitavaks muutuda. Sa tahad üha enam ja enam.»

5. Sa leiad vabandusi, et selle inimesega kohtuda või talle helistada

Veel üks väga oluline märk on see, kui leiad end tihti kõiksuguseid vabandusi ja ettekäändeid kasutamast, et selle inimesega suhelda. Thompsoni sõnul tasub erilist tähelepanu osutada olukordades, kus pakud välja neljasilmakohtumisi, mitte aga kohtumist koos suurema (ühise) sõpruskonnaga, sest selline käitumine annab märku teievahelise intiimse suhte süvenemisest.

6. Sa muretsed, et keegi näeb sind selle inimesega suhtlemas

Isegi kui sa pole tehniliselt veel midagi «valesti» teinud, tunned end ikkagi paranoiliselt, et su partner märkab, et saadad kogu aeg selle inimesega sõnumeid. Thompsoni sõnul võib just selline näriva süüga kõhutunne olla indikaator, et sinu kavatsused on midagi rohkemat kui endalegi tunnistada oskad. «Privaatsuse ning salalikkuse vahel on vahe,» toob dr. Nelson välja. «Sa ei pea oma kaaslasega jagama kõiki väikeseid detaile, ent küsi endalt seda, miks sa oma kaaslasele sellest inimesest rääkida ei taha?»

7. Teised inimesed toovad välja, kui tihti sa selle inimesega suhtled

Kui sinu lähedased või kolleegid hakkavad sinu ja selle inimese vahelises suhtluses märkama teatavat intensiivsust ning seda sulle välja tooma, on see kindlasti ohumärk.

8. Sa ei saa seda inimest oma vestlustes sõprade või perega mitte välja tuua

Kui selliselt käitud, siis küsi endalt järgmised kolm küsimust: Kas ma olen oma praeguse kaaslasega koos õnnetu? Kas ma olen õnnetu just selle konkreetse suhtega? Kas ma kogen oma suhtes lihtsalt igavust? «Emotsionaalne afäär on tavaliselt indikaator, et miski sinu praeguse suhte juures ei tööta,» ütleb Thompson. «On põhjus, miks sa ei taha oma praeguselt partnerilt lohutust ning toetust otsida, vaid pöördud hoopis selle teise inimese poole. Lisaks tasub meeles hoida, et afäärid on niivõrd paeluvad, sest need pole päris: kui sa oleksid selle inimesega täielikus pühendunud suhtes, siis võib kadunud olla ka kogu teievaheline elevus.»

Mida teha?

Kui leiad, et üks või mitu nendest emotsionaalset afääri sümboliseerivatest märkidest võivad sinu puhul tõesed olla, või et juba oledki emotsionaalses afääris, siis on dr. Nelsoni sõnul kõige targem sellest oma partneriga rääkida. «Räägi oma kaaslasele, mis juhtus, ning pidage sel teemal maha aus ning avameelne vestlus,» soovitab naine, sest olukord on igal juhul hullem, kui su kaaslane omal käel teada saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles